Storing KPN Noorden door kabelbreuk

KPN. FOTO ANP ANP

Duizenden abonnees van KPN in het Noorden hadden donderdag urenlang last van een grote KPN-storing. Zowel bedrijven als particulieren werden getroffen.

Onder meer Sportstad Heerenveen (pinautomaten), advocatenkantoor Rotshuizen Geense, meerdere locaties van zorggroep Alliade in Heerenveen en ouderenzorgorganisatie Zuidoostzorg in Drachten hadden hinder van de storing.

Zuidoostzorg stuurde het personeel naar huis om thuis te werken. Door gebruik te maken van mobiele hotspots heeft de verzorging geen problemen gehad van de storing.

Breuk glasvezelkabel

Om half drie ’s middags vielen televisie, internet en vaste telefonie uit. Pas na zessen had KPN de oorzaak getraceerd: een breuk in de glasvezelkabel tussen Groningen en Leeuwarden, op ruim 10 kilometer van de stad Groningen. Graafwerkzaamheden lijken de oorzaak. Wat er precies was gebeurd, kon een woordvoerder van KPN niet zeggen.

Op de website  allestoringen.nl  werden honderden storingen gemeld. Vooral vanaf 14.30 werden er veel meldingen van storing gedaan. Gedurende de avond namen de meldingen geleidelijk in aantal af. De meeste mensen (54 procent) gaven aan niet te kunnen internetten. 21 procent van de gebruikers zei helemaal geen netwerk of bereik en 24 procent van de gebruikers ondervond problemen met de televisie.

Rond half negen waren de reparatiewerkzaamheden zo ver gevorderd, dat steeds meer klanten hun verbindingen weer terug kregen. De verwachting was dat alles rond drie uur vannacht weer in het gerede zou zijn.

Nieuws

menu