Stijging Friese coronacijfers door Black Friday en Sinterklaas niet aannemelijk: 'Het lijkt er eerder op dat niet iedereen de maatregelen goed naleeft'

Het is vrijdag Black Friday, een dag waarop veel winkels hoge kortingen geven. Veiligheidsregio Fryslân maakt zich zorgen over druktestraten. FOTO ANTON KAPPERS

Een duidelijke verklaring heeft de GGD Fryslân niet voor het almaar oplopende aantal vastgestelde coronabesmettingen in Friesland, maar sinterklaasaankopen en Black Friday lijken niet de oorzaken te zijn, zo meldt GGD Fryslân in haar weekoverzicht.

Het aantal coronabesmettingen in Friesland steeg deze week met bijna 40 procent, van 703 vorige week naar 973 deze week. Ook werd er een recordaantal tests afgenomen: 11.061 in één week, 2300 meer dan vorige week. Er testten opnieuw meer tieners positief.

In vijf gemeenten steeg het aantal nieuwe besmettingen flink, te weten in Dantumadiel (bijna een verdubbeling), Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. In Harlingen halveerde het aantal besmettingen juist en Leeuwarden kende maar een marginale stijging. Daarom ligt het volgens de GGD niet voor de hand dat de vele besmettingen komen door sinterklaasinkopen of Black Friday. „Want dan zou de toename ook in Leeuwarden te zien zijn geweest.”

Het lijkt er dus eerder op dat de maatregelen niet goed nageleefd worden. De GGD ziet een verontrustend beeld in Friesland: sommige positief geteste mensen gaan niet in thuisisolatie en anderen houden zijn niet aan de quarantaineregel. „Vooral als ergens het virus is opgedoken, zijn de cijfers dan moeilijk omlaag te krijgen”, aldus de GGD.

Aantal positieve tests, per gemeente

Met de 973 positieve tests van afgelopen week zijn nu 9951 inwoners van Friesland besmet geraakt met het virus. De GGD kreeg deze week 4 meldingen van besmette mensen die zijn overleden. Vorige week waren dit er 9. Het officiële sterftecijfer in verband met corona staat nu op 142.

Wat betreft het totaal aantal besmettingen is Súdwest-Fryslân (2065) deze week Leeuwarden (2030) gepasseerd. Voor het eerst in maanden heeft ook Noardeast-Fryslân in een week meer coronabesmettingen dan Leeuwarden.

Het aantal nieuwe besmettingen van deze week (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 291 (191), Noardeast-Fryslân 111 (64), Leeuwarden 106 (92), De Fryske Marren 79 (55), Smallingerland 65 (49), Heerenveen 50 (29), Waadhoeke 45 (33), Dantumadiel 40 (21), Opsterland 36 (35), Achtkarspelen 36 (28), Ooststellingwerf 34 (30), Weststellingwerf 32 (29), Tytsjerksteradiel 28 (25), Harlingen 11 (21), Ameland 4 (1), Terschelling 4 (0), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Nieuws

menu