Stichting wil duizend interieurs in en rond Leeuwarden bekijken

FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

De stichting Interieurs in Fryslân hoopt het komend jaar bij duizend panden in de gemeente Leeuwarden de binnenzijde in kaart te brengen.

Voorzitter Ap Timmermans stelde dit maandag voor aan de Leeuwarder gemeenteraad. De gemeente kan kosten besparen door de stichting te laten meeliften, volgens Timmermans. Leeuwarden wil namelijk al 150.000 euro uittrekken voor inventarisatie van nieuw aan te wijzen gemeentelijke monumenten in Leeuwarderadeel, Littenseradiel en Boarnsterhim.

Van een groot aantal rijksmonumenten in Friesland is wel de buitenzijde vastgelegd, maar is de binnenkant nooit onderzocht. Daarnaast zijn er vele andere karakteristieke gebouwen met bijzondere stucplafonds, haardpartijen, houtsnijwerk en tegelvloeren die bij monumentenkenners onbekend zijn.

Weinig bekend

De interieurstichting probeert zoveel mogelijk van deze interieurs in kaart te brengen. Het afgelopen jaar werd een groot aantal oude panden in Súdwest-Fryslân bezocht. De rest van de provincie komt hier nu in rap tempo achteraan.

In Leeuwarden is het werk makkelijker, omdat de gemeente zelf al veel interieurs onderzocht toen zij gemeentelijke monumenten aanwees. Van veel rijksmonumenten en een groot aantal panden in de dorpen is echter nog weinig bekend.

Nieuws

Meest gelezen