Stichting Vlietvaardig stopt met acties tegen Leeuwarder huisjesmelkers & bewoners van door gasexplosie beschadigd gebouw in Oosterwolde mogen dinsdag weer naar huis | nieuws uit Friesland van 13 maart

Nieuws uit Friesland van 13 maart.

Nieuws uit Friesland van 13 maart.

Een boze man voor je deur na een melding van een overtreding. Klemgereden worden of stenen tegen en door de ruit: de stichting Vlietvaardig is het zat en stopt met actievoeren tegen huisjesmelkers. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Buigen we voor intimidatie? Ja, zo kun je dat wel stellen. Helaas.” Zegt Nico de Koning van de stichting Vlietvaardig die al jaren strijdt tegen misstanden in de Vlietzone in Leeuwarden. Sinds de zomer van 2019 is de stichting erg actief in het bestrijden van overlast in de wijk. Overlast die voor een deel wordt veroorzaakt door huisjesmelkers die hun panden verwaarlozen en te veel mensen in een pand stoppen.

Bewoners van door gasexplosie beschadigd gebouw in Oosterwolde mogen dinsdag terug naar huis: ‘Werkkleding en oplader. Alles ligt nog binnen’

De bewoners van het appartementencomplex in Oosterwolde die zaterdagavond na een vermoedelijke gasexplosie hun woningen uit moesten, kunnen dinsdagavond terug naar huis.

Tien van de 13 woningen zijn volgens WoonFriesland vanaf dinsdagavond veilig genoeg voor de bewoners om terug te keren. De reparatie van één woning duurt waarschijnlijk nog tot eind deze week.

Schaap in Wijckel bevalt van vijfling, eigenaars Fedde en Hanna trots en verrast: ‘It koste in soad wurk en ik ha fannacht gjin momint stilsitten’

Hobbyisten Fedde en Hanna Oenema uit Wijckel houden al veertig jaar schapen en hebben in die periode al meerdere keren drielingen en vierlingen geboren zien worden. In de nacht van zondag op maandag wordt het stel echter verrast als een van de schapen een vijfling ter wereld brengt.

Fedde (66) vermoedt dat zijn schaap zondagnacht meerdere lammeren ter wereld zal brengen, maar ziet een vijftal niet aankomen. „Ik ferwachte al dat der in mearling berne wurde soe, want it skiep hie in trochsakke liif.”

Stel maakt ravage in hotelkamers Van der Valk in Leeuwarden, Sneek en Drachten en vertrekt zonder te betalen

Een stel uit Helmond heeft eind 2021 Van der Valk-hotels in onder meer Leeuwarden, Sneek en Drachten met flinke rekeningen laten zitten. Na soms duizenden euro’s roomservice, vertrokken ze zonder te betalen.

,,Ik heb foto’s in het dossier gezien; de hotelkamer in Sneek was een puinhoop’’, zegt de politierechter in Groningen maandagochtend als hij de zaak tegen de afwezige Helmonders (hij 36 en zij 28 jaar) doorneemt.

BBB dominant in weiland: of lijkt het maar zo dat CDA en FNP deze verkiezingen minder zichtbaar zijn langs de wegen?

Je kunt er niet omheen. Overal in de weilanden staan de spandoeken van de spandoeken van BBB . Of lijkt het maar zo dat bijvoorbeeld CDA en FNP minder zichtbaar waren langs de rijks- en provinciale wegen.

,,We binne útferkocht’’, meldt Abel Kooistra, de lijsttrekker van BBB. De Friese afdeling kocht op het hoofdkantoor voor ongeveer 10.000 euro borden, banieren, vlaggen en spandoeken in, vertelt hij.

Voor het eerst in jaren gaan medewerkers van ING staken. Klanten van de bank gaan er waarschijnlijk nog niets van merken

Medewerkers van ING gaan voor het eerst in jaren staken voor een beter loon. Dat hebben de vakbonden gemeld nadat het ultimatum maandag afliep.

Het personeel van de bank zal dinsdagochtend het werk direct al neerleggen, in een werkonderbreking van 10.00 tot 12.00 uur. Zij krijgen dan een workshop ‘staken voor beginners’. De bonden FNV, CNV en De Unie roepen medewerkers op ook deel te nemen als ze op dat moment een afspraak of klantgesprek hebben.

En verder in het nieuws:

* Heerenveen start vanwege Didam-arrest alsnog aanbesteding voor woonplannen Noordplot (300 appartementen) en Noord Oost (250 woningen).

* Kaatsclub in Balk overspoelt met tips uit hele land om sloopspecht bij clubhuis te verdrijven.

* De harde wind maakt het maandag voor sommige mensen in Leeuwarden lastig om vooruit te komen.

* Steven Klijn heeft maandag het eerste kievitsei van Terschelling gevonden, dat meldt Bond Friese Vogelwachten (BFVW) op Facebook

Tip van de redactie:

* ‘SC Heerenveen moet blij zijn met 31 punten, nu of nooit voor SC Cambuur’ | Podcast KOKO Radio .

* Staverse armada heerst in ‘Boot Battle’, pechprijs voor ‘Asterix en Obelix’ uit Bitgum en zes goals op Ameland | Friese velden in vogelvlucht .

* Wat weet jij van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen? Test je kennis met deze quiz .