'Stevig signaal' richting Kamer over lozingen op zee boven Schiermonnikoog

FOTO ARCHIEF LC

‘Een stevig signaal’ richting de Tweede Kamer tegen de lozingen op zee boven Schiermonnikoog: de provincie heeft er meer vertrouwen in dan deelname aan de officiële inspraakprocedure.

Het is ‘onbegrijpelijk’ dat de minister geen voorwaarden stelt aan het lozen van water en boorgruis in de Noordzee boven Schiermonnikoog. In een brief aan de Kamercommissie van Economische Zaken spreekt het provinciebestuur zich fel uit tegen de beoogde lozingen van vuil water door gaswinner ONE-Dyas.

Het bedrijf wil dagelijks vele tienduizenden kubieke meters vervuild productiewater lozen in de Noordzee, vanaf een platform bij de Nederlands-Duitse grens. Het water komt vrij bij de gaswinning waarmee het bedrijf hier wil beginnen.

De provincie wijst in de brief op de kwetsbare natuur in de omgeving, en vooral de 20 kilometer zuidelijker gelegen Waddenzee. Even verderop in het Duitse water is lozen verboden. ‘Vanuit de gedachte van de Trilaterale samenwerking met Duitsland en Denemarken roepen wij uw Kamer op één lijn te trekken.’

Onlangs lagen de plannen en de concept-vergunning voor ONE-Dyas ter inzage. De provincie liet die termijn bewust aan zich voorbij gaan, en daarmee de mogelijkheid om in de toekomst nog juridische stappen te zetten.

Volgens woordvoerder Peter van den Meerschaut is gekozen voor een ‘grotere stap’ door meteen de Tweede Kamer te benaderen. Hij spreekt van ‘een stevig signaal’ richting de beleidsmaker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Waddengebied