Sterke stijging in aantal positieve coronatests in Friesland: zestig in drie dagen tijd

FOTO ANP Foto: Pieter Stam de Jonge

Het aantal positieve coronatests loopt sterk op in Friesland. In drie dagen tijd kende de provincie zestig nieuwe besmettingen.

Vooral in Leeuwarden neemt het aantal besmettingen snel toe: van 151 op dinsdag naar 174 op donderdag. In de gemeente testten sinds 1 augustus al meer mensen positief dan in de periode daarvoor.

Ook in bijna alle andere gemeenten raakten inwoners besmet. Alleen in Waadhoeke en op Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland testte afgelopen dagen niemand positief. Op Terschelling testte voor het eerst sinds zeer lange tijd een inwoner positief. Eerder werd het virus wel geconstateerd bij bezoekers van camping Appelhof, deze besmetting werden echter geregistreerd in hun woongemeente.

Terwijl het aantal besmettingen snel toeneemt, is het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens nog altijd stabiel. Sinds 1 augustus kwam er slechts 1 ziekenhuisopname bij in de hele provincie. Aan het virus overleed in dezelfde periode geen enkele Fries.

Het aantal besmettingen lijkt weer in hetzelfde tempo op te lopen als op het hoogtepunt van de eerste golf, halverwege april. Destijds werd echter lang niet iedereen met klachten getest. Sinds de start van het grootschalig testen, op 1 juni, liep het aantal besmettingen echter nog niet zo sterk op als nu.

Kritiek is de situatie nog niet. Problematisch wordt het als het aantal besmettingen boven de signaalwaarde van 7 besmettingen per 100.000 inwoners komt. Dan moet de overheid maatregelen nemen om het virus in te dammen. In Friesland ligt dat gemiddelde nu op 3,7 per 100.000 inwoners. Het hoogst is de waarde in Leeuwarden met 5 per 100.000.

Landelijk brak Nederland een record qua aantal besmettingen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1756 bevestigde besmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in februari. Het oude record heeft slechts één dag standgehouden. Op woensdag meldde het coronadashboard van de overheid 1546 nieuwe besmettingen, en dat was een aanscherping van het record van dinsdag, toen 1387 gevallen binnenkwamen. De signaalwaarde staat daarmee landelijk op 10,1.

Bekijk alle actuele data over het coronavirus in Friesland in dit artikel.

Nieuws

Meest gelezen