Sterke afname van kokkels in Waddenzee

Kokkels bij Lauwersoog. FOTO LC Foto: Wietze Landman

Inventarisatie door onderzoekers van Wageningen Universiteit wijst uit dat het aantal kokkels in de Waddenzee sterk afneemt.

Ruim een derde van de kokkels is verdwenen, maar de daling blijkt veel minder te zijn in gebieden die gesloten zijn voor de kokkelvisserij. Daarmee is de waarde van beschermde gebieden aangetoond, vindt Natuurmonumenten. Een vogel als de scholekster is voor een groot deel afhankelijk van de schelpdieren.

Afspraken met vissers

De resultaten van de jaarlijkse inventarisatie bepalen hoeveel er gevist mag worden. Op dit moment is het aanbod van kokkels nog wel zo groot dat de visserij niet wordt beperkt. Binnenkort is er een evaluatie van de afspraken die tussen vissers en natuurbeschermers gemaakt zijn.

Tien keer zo snel

Arjen Kok, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten, wijst er op dat de afname van het aantal kokkels op banken waar gevist wordt, tien keer zo snel gaat dan in gesloten gebieden. Natuurmonumenten wil eerst weten wat de effecten daarvan zijn op de vogels van de Waddenzee. Kok: ,,Pas daarna kunnen we goede afspraken maken over duurzame kokkelvisserij.’’

Nieuws

menu