Station Zwolle twee weken dicht: NS zet 200 bussen in

FOTO GOOGLE STREETVIEW

De NS zet alle zeilen bij om tienduizenden reizigers tussen 30 juni en 16 juli langs station Zwolle te krijgen. Het noordelijke spoorknooppunt gaat twee weken op slot voor alle treinen.

Het stationsgebied in Zwolle gaat rigoureus op de schop. Er komt een nieuw perron bij voor treinen van en naar Enschede, de treinbeveiliging rond het station wordt vernieuwd (om grote storingen te voorkomen) en het aantal wissels verminderd. Tijdens de werkzaamheden kan er geen trein passeren.

Verder met de bus

Treinen rijden niet daarom verder dan de de omliggende stations. Voor Friese reizigers richting de Randstad betekent het dat ze in Meppel moeten overstappen op bussen die direct richting station ‘t Harde of Kampen rijden.

Of daar dan een lege trein paraat staat voor de vervolgreis valt nog niet te zeggen: De Reisplanner van de NS wordt pas tien dagen voor het begin van de werkzaamheden aangepast. De extra reistijd varieert van een tot maximaal drie kwartier.

30.000 reizigers

Met de stationssluiting krijgen duizenden NS-klanten te maken. Na Utrecht is Zwolle het grootste spoorknooppunt van het land. Dagelijks passeren er 30.000 unieke reizigers. ,,Van hen wordt een topprestatie gevraagd’’, reageert Freek Bos van reizigersorganisatie Rover.

Met name in Meppel ontstaat een grote logistieke operatie. In deze flessenhals komen alle treinreizigers uit Friesland en Groningen richting de rest van het land bij elkaar, en vice versa.

Extra loopbrug

Spoorbeheerder Prorail heeft hier een extra loopbrug over de perrons gebouwd, naast de bestaande voetgangerstunnel onder het spoor. Dit moet de mensenstromen op ordentelijke manier naar de pendelbussen rijden.

Tussen Zwolle en de omliggende stations zet de NS op rustige uren in totaal 125 bussen in. Tijdens de spits worden dat er 200, op zaterdag en zondag 150. Zo’n 25 extra aangestelde NS-medewerkers moeten reizigers op de stations ter zijde staan. In de treinen worden 50.000 informatiekaartjes uitgedeeld.

‘Kan echt niet korter’

Reizigersclub Rover is tot nu toe tevreden over de manier waarop de sluiting wordt voorbereid. Bos: ,,Dat die twee weken duurt is uitzonderlijk, maar wij zien ook wel dat de werkzaamheden nodig zijn en het echt niet korter kan. En het is afgestemd met de hogescholen en andere organisaties in de regio.’’

LF2018

Ook met LF2018 is contact geweest, laat directeur Tjeerd van Bekkum weten. ,,Het is niet anders. De bus is trouwens ook een prima vervoermiddel.’’ Tijdens de sluiting van Zwolle organiseert de Culturele Hoofdstad net de Elfwegentocht, de campagne om zoveel mogelijk Friezen met alternatief of openbaar vervoer te laten reizen.

Nieuws

menu