Stagediver 'kust de vloer' en enveloppen vol geld bij benefiet-optreden Strawelte

De vallende man linksonder op de foto | Foto: Dumpert

De vallende man linksonder op de foto | Foto: Dumpert

Stagediven zonder te worden opgevangen: het was voor een rasechte Strawelte-fan zaterdagavond geen domper op het benefiet-optreden van de vermaarde Friese punkband.

Op een filmpje is te zien hoe de man tijdens het optreden van Strawelte het podium beklimt, klaar voor een sprong in het publiek. Het eindigt in een sprong naar de vloer, want opgevangen wordt hij niet. Het liep goed af, zegt bandmanager Klaas Land desgevraagd. ,,Wy kenne him wol, it is in die hard Strawelte-fan. Hij makket it poerbêst.”

Voor de fans was het optreden een buitenkansje , want de officieel opgeheven band komt nog maar eens in de paar jaar bij elkaar. Aanleiding voor de avond in Het Bolwerk in Sneek was een geldinzamelingsactie voor muzikant Ernst Langhout en geluidsman Jan Switters. De woonboerderij van Langhout (en tegelijk studio van Switters) in Gau brandde in februari geheel af.

Er kwam al snel een crowdfundingsactie, die op initiatief van Land werd uitgebreid met benefietconcerten van verschillende bands van weleer. ,,Mei de crowdfunding derby tink ik dat er no al sa ‘n fyftichtûzen euro ynsammele is”, schat Land zondagmiddag in. En dan komen er in de avond nog optredens bij.

De manager is getroffen door de gulheid van de bezoekers. Fans betaalden gerust 50 euro voor een bandposter, bedoeld voor Langhout en Switters. En vrijdag, tijdens het optreden in Neushoorn in Leeuwarden, kregen ze enveloppen met geld in handen gedrukt. ,,’Foar de jonges’, waard derby sein. Geweldich.”

Voor Strawelte zelf was het verrassend op zoveel jongeren in het publiek te zien. ,,Dat blieken de bêrn te wêzen fan fan ús earste fans. En dy sjonge ek alles mei. Wy kinne no wol konkludearje dat wy in soarte fan kult-band binne.”

Hier is de link naar de hele video.