Stadsbelang verwijt gemeente onrust IJlst

Stadsbelang IJlst is boos op de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente laat zich publiekelijk niet horen in de escalerende twist rond ouderenzorg, luidt het verwijt.

In IJlst is beroering over het besluit van woningcorporatie Elkien om Nij Ylostins te slopen per september 2020. Het is het enige onderkomen voor zorgbehoevende ouderen in de Elfstedenstad. Elkien wilde aanvankelijk nieuw bouwen op dezelfde plek, maar ziet daar vanaf zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst van het voormalige gemeentehuis. Daar zou Stadsbelang IJlst mogelijk een woonzorgcomplex in willen onderbrengen, stelt Elkien . Volgens de woningcorporatie is er geen ruimte voor twee zorgcomplexen in IJlst.

‘In gemeentehuis komt geen zorgcomplex’

Stadsbelang IJlst stoort zich aan de suggestie van Elkien, meldt woordvoerster Ine Plompen. Ze bestrijdt dat er zorgwoningen in het gemeentehuis komen. ,,Daar moeten hybride woonvormen komen, voor alle leeftijden en inkomensklassen. Dat is geen plan voor een woonzorgcomplex, zoals Elkien beweert.”

Plompen memoreert dat Stadsbelang door de gemeente drie jaar geleden is uitgenodigd en gefaciliteerd de plannen te ontwikkelen. ,,Elkien en Patyna (ouderenzorgaanbieder, red.) mochten ook een plan maken, maar er is geen consensus gevonden. Op 20 februari heeft wethouder Mark de Man gezegd dat Elkien Nij Ylostins mag nieuwbouwen en dat het gemeentehuis teruggaat naar de mienskip, dat staat zwart op wit.”

‘Gemeente verzaakt plicht’

Plompen neemt het de gemeente kwalijk dat die de beweringen van Elkien niet rechtzet. ,,De gemeente verzaakt haar plicht en houdt zo de onrust in stand.” De gemeente was gisteren niet in staat om te reageren. Dinsdag is er bestuurlijk overleg tussen Elkien, de gemeente en Patyna.

Het sloopbesluit heeft grote onrust veroorzaakt onder de hechte groep van veertig bewoners van Nij Ylostins. De senioren moeten op hoge leeftijd verkassen naar omringende steden. Ze hebben samen besloten niet te tekenen voor het sociale pakket, dat Elkien ze voor een verhuizing aanbiedt.

De FNP heeft inmiddels raadsvragen gesteld. De fractie verwacht van het college van burgemeester en wethouders op heel korte termijn een reactie of statement over de ontstane situatie, meldt raadslid Sicco Rypma.

Lees ook: Verwarring over brandveiligheidseisen voor Nij Ylostins in IJlst

Nieuws

Meest gelezen