Staatssecretaris over gebreken F-35: 'Hoort er nu eenmaal bij'

Staatssecretaris Visser maandag in de Tweede Kamer. FOTO LC

De gebreken van de F-35 horen nu eenmaal bij de aankoop van een nieuw vliegtuig. ,,Wij zitten er continu bovenop’’, zegt staatssecretaris Barbara Visser.

Tijdens een debat in Den Haag werd Visser maandag het vuur aan de schenen gelegd. Het fonkelnieuwe toestel kan niet vliegen bij onweer vanwege de kans op explosies in de brandstofleidingen.

,,Hier voltrekt zich een nachtmerriescenario’’, zei PVV’er Sietse Fritsma. Hij noemde het ,,te gênant voor woorden dat de Nederlandse luchtruimbewaking afhankelijk is van weersomstandigheden’’ en sprak van ,,een kat in de zak’’ en van ,,een vliegende Fyra’’.

Gebreken erkend

Het was voor het eerst dat de staatssecretaris zich in de Tweede Kamer uitsprak sinds het nieuwe euvel deze zomer openbaar werd. ,,Natuurlijk zijn er gebreken’’, erkende Visser. ,,Bij een nieuw toestel heb je dat altijd. Dat betekent continu aanpassingen.’’ De Amerikaanse fabrikant werkt aan een oplossing.

Visser benadrukte dat de vliegers positief zijn over de F-35 waarvan nu vijf exemplaren op Vliegbasis Leeuwarden staan. Zorgenkindjes zijn de software en de beschikbaarheid van voldoende reserveonderdelen. De rekenkamer van het Amerikaanse Congres publiceerde onlangs een lange lijst met aandachtspunten.

'Boemerang'

Fritsma noemde het ,,fout’’ om te spreken van kinderziektes. ,,Je hoeft geen helderziende te zijn om te zien dat dit dossier als een boemerang bij dit kabinet gaat terugkomen.’’ De PVV eiste excuses aan de Nederlandse belastingbetalers en diende daarvoor een motie in. Het kabinet heeft voor 5 miljard euro 46 F-35’s besteld.

Nieuws

menu