Staatssecretaris: misbruik kwetsbare jongens speelt breder dan Friesland

- ILLUSTRATIE KASPER VAN DIJK

Het seksueel misbruik van kwetsbare jongens laat de allerdonkstere kant van onze samenleving zien. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis dinsdag in de Tweede Kamer.

Blokhuis was voor het wekelijkse vragenuurtje naar de Tweede Kamer geroepen door GroenLinks. Aanleiding was het artikel over het misbruik van kwetsbare jongens in Friesland, zaterdag in de Leeuwarder Courant. In dat artikel bevestigde het Veiligheidshuis – waarin gemeenten, zorgaanbieders, politie en justitie samenwerken – dat er ‘enkele tientallen signalen zijn’ dat kwetsbare jongens seksueel worden misbruikt, gechanteerd, worden aangezet tot criminaliteit en geïntimideerd door volwassen.

Het gaat om jongeren die veelal bekend zijn bij instellingen voor jeugdhulp. De jongeren worden onder meer geronseld bij jeugdinstelling Woodbrookers in Kortehemmen. Meerdere jongeren gaven in het artikel aan hoe het misbruik tot stand komt, hoe het plaatsvindt en hoe instellingen en politie daarop volgens hen reageren.

Lees ook [PREMIUM] Minderjarige jongens uit jeugdinstellingen worden misbruikt: 'Soms denk ik dat de pedo's net zo'n achtergrond hebben als wij'

GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld wilde weten wat Blokhuis, die vorige week de portefeuille Jeugd van minister Hugo de Jonge heeft overgenomen, gaat doen tegen het misbruik. Blokhuis gaf aan het volgende week met jeugdhulporganisaties te bespreken. 

'Het beeld is dat het op meer plekken speelt'

Blokhuis zei de beschreven situatie in de Leeuwarden Courant als een enorme misstand te zien. ,,We wisten van meisjes en loverboyproblematiek. Maar dat jongens in toenemende mate slachtoffer zijn, moet ons aan het denken zetten. We moeten het beter in beeld krijgen.” Bij het ministerie van VWS heerst de overtuiging dat het misbruik van kwetsbare jongens rondom jeugdinstellingen niet enkel in Friesland speelt. ,,Het beeld is dat het op meer plekken speelt.” 

Blokhuis verwees naar twee pilots waarin jeugdhulp en politie samenwerken. ,,Wat altijd gevoelig is in verband met privacywetgeving.” Het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel heeft volgens hem subsidie gekregen om de signalering van misbruik te verbeteren. 

Een suggestie van de VVD om camera’s op te hangen voor jeugdinstelling Woodbrookers om zo zicht te krijgen op het ronselen van jongens, stuitte op begrip en bezwaar bij de staatssecretaris. ,,Het is een zinvolle gedachte, maar ik weet niet of dat juridisch mogelijk is.” 

In november wordt er in de Kamer verder gepraat over het misbruik tijdens de behandeling van het rapport van de Commissie De Winter over geweld in de jeugdzorg.

Nieuws

menu