Staatssecretaris beslist: Afghaans gezin Burgum mag blijven

Het AZC in Burgum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het AZC in Burgum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het christelijke Afghaanse gezin met drie kinderen uit Burgum mag blijven. Staatssecretaris Mark Harbers van asielzaken heeft zijn bevoegdheid gebruikt om op basis van humanitaire redenen asiel te geven.

Het bericht werd vanmorgen emotioneel door het gezin ontvangen. Dochter Pareza vertaalde de toestemming van de staatssecretaris waarop ze elkaar huilend in de armen vielen, zo vertelt advocaat Petty Bartels die aanwezig was.

Dominee Marco Buitenhuis uit Noordburgum is dankbaar voor het besluit. Hij zal vandaag op de basisschool in Kootstertille het goede nieuws brengen. Twee van de drie kinderen gaan daar op school.

Het gezin werd vorige week vanuit Burgum overgebracht naar Zeist om daar komende maandag te worden uitgezet. Het vliegtuig zou om twee uur vertrekken. Vrijdagmorgen heeft de staatsscretaris middels een brief laten weten dat hij hen toestemming geeft te blijven.

Verblijfsvergunning

Vandaag is een delegatie van de kerken uit Burgum en hulpverleners onderweg naar Zeist om het gezin te ontmoeten. Esther van Dijken, kinderrechtenactiviste, was heel blij met de uitspraak van Harbers. Het gezin heeft nu officieel een verblijfsvergunning gekregen.

De Immigratie en Naturalisatie Dienst geloofde niet dat het gezin echt tot het christendom is bekeerd, ook al zijn de gezinsleden gedoopt. Ze gingen wekelijks naar de kerk en de jongste twee kinderen zaten tot hun arrestatie op de christelijke basisschool in Kootstertille. Toch besloot de IND donderdag de uitzetting door te zetten.

Een coalitie van kerken, Vluchtelingenwerk, Defence for Children en stichting Gave stelde de afgelopen dagen alles in het werk de uitzetting te voorkomen. De uitzetting kon in principe alleen nog worden voorkomen door staatssecretaris Mark Harbers die bevoegdheid heeft om in schrijnende gevallen verblijf toe te staan.

Grof

Advocaat Boelens hekelt de opstelling van de IND. ,,De IND heeft afgewezen op een manier die ik niet anders dan een flagrante schending van de kinderrechten kan noemen. Ik heb beroepshalve al 25 jaar dagelijks met de IND te maken en al vrij veel gezien. Maar zo grof als het er hier toegaat heb ik toch nog zelden meegemaakt.

De spoedrechtszaak zou vandaag dienen om een laatste poging te doen de uitzetting tegen te houden.

De zaak staat los van de Afghaanse familie in Sint Annaparochie met de dove dochter Kalma (6).