Sprankje hoop voor tegenstanders zonnepark Oldeberkoop
Bungalowpark Molenbosch. FOTO ARCHIEF
De veranderde vergunning opent de deur naar de Raad van State.
It Fryske Gea is eigenaar van de Beukenlaan. Aan weerszijden van dit wandelpad komt een zonneveld van bij elkaar 2 hectare. Liander moet onder het pad een dikke kabel leggen om de velden aan elkaar te verbinden.
It Fryske Gea, fel tegenstander van het zonnepark, stapte aanvankelijk niet naar de rechter en daar kreeg de organisatie flink spijt van. Onlangs veranderde initiatiefnemer Johan Ter Schuur zijn plannen licht. In plaats van twee kleinere transformatorstations voor samen 2 megawatt komt er een grote omvormer voor 2,5 megawatt.
De gemeente Ooststellingwerf spreekt van een kleinigheid, maar It Fryske Gea grijpt de kans aan voor verzet. Donderdag was er een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. Dat ging vanwege de coronabeperkingen met een videoscherm.
Woordvoerder Michel Krol van It Fryske Gea sprak van een fundamentele verandering in de vergunning. Zijn organisatie kan te maken krijgen met een gedoogplicht om die kabel onder de Beukenlaan te laten leggen. ,,Liander kan de minister vragen ons te verplichten mee te werken’’, zei Krol. ,,Dat verandert onze rechtspositie aanzienlijk’’.
De Raad van State onderzoekt nu of It Fryske Gea alsnog kan procederen. Dat geldt ook voor Henk Feitsma, die een huisje bewoont op bungalowpark Het Molenbosch. Hij woont op 150 meter van de geplande zonnepanelen. Volgens de gemeente is die afstand te groot om er last van te hebben. Ook de rechtbank Noord-Nederland vindt dat Feitsma en twee andere huisjesbezitters geen belang hebben.
Ooststellingwerf wil in 2030 energieneutraal zijn. Daar is onder meer dit zonnepark voor nodig. De tegenstanders menen dat de gemeente alles, inclusief ecologische schade, ondergeschikt maakt aan die ene doelstelling.
De uitspraak van de Raad van State volgt over circa zes weken.