Sportlaan wordt de plek voor nieuwe zwembad Drachten

Zwembad De Welle, nu nog midden in het centrum van Drachten Foto Rens Hooyenga

De Sportlaan wordt in Drachten de locatie voor de nieuwbouw van zwembad De Welle. Voor de Tussendiepen, de favoriet van het college, was dinsdag in de gemeenteraad bijna geen steun.
Lees meer over
Smallingerland

De keuze leek vooral te gaan om de Sportlaan of de derde locatie, de Noorderhogeweg. Voor beide plekken hadden partijen een amendement ingediend, maar lange tijd leken die beide net geen meerderheid te halen. Met als risico dat de gemeenteraad van Smallingerland helemaal geen knoop zou doorhakken.

Bijzonder

Zover wilde niemand in het gisteravond laten komen. De CDA-fractie deed mede daarom iets bijzonders. De partij had zelf de Noorderhogeweg als voorkeur. Er was een amendement voor ingediend, samen met ELP en Smallingerlands Belang.

Maar toen de raad hier als eerste over stemde en de Noorderhogeweg verworpen werd, koos het CDA in de tweede instantie alsnog voor het D66-amendement met als voorkeur de Sportlaan. Zo kwam daar alsnog een meerderheid voor – en krijgt Drachten zijn nieuwe zwembad.

Voor de nieuwbouw van De Welle was al een miljoenensubsidie van de provincie ingecalculeerd. Maar dan moest er in feite wel vóór 1 oktober een besluit vallen over de locatie.

Voor de sport

Met de Sportlaan volgt de raad de voorkeur van sportend Drachten. Op deze plek langs de A7 zitten meerdere sportclubs die graag nauwer samenwerken. Zij zien het zwembad graag komen als extra stimulans voor die samenwerking. Naast de verenigingen waren ook Sportbedrijf Drachten, de exploitant van De Welle, het NOC-SNF en de zwembond voorstander van de Sportlaan.

De Smallingerlandse raad gaat ook niet mee in de grondaankoop op de Tussendiepen, die het college wenste. Op een perceel, dat voor 2,8 miljoen van Philips gekocht kon worden, hadden B en W het zwembad bedacht.

Dat komt daar dus niet, maar de partijen willen ook niet de portemonnee trekken om de grond voor strategische doeleinden te kopen. Er zijn andere manieren om het bedrijventerrein te ontwikkelen, vinden de meeste raadsleden.

‘Veilige keuze’

,,Een veilige keuze”, had wethouder Felix van Beek de Sportlaan eerder op de avond genoemd. ,,Een meerwaarde voor de sport, maar geen goede meerwaarde voor het algemeen belang van Smallingerland.” Op de Tussendiepen, aan de westkant van Drachten, zou het zwembad de ontwikkeling van het bedrijventerrein volgens hem een grote slinger kunnen geven.

Dat het gebied een opknapbeurt behoeft, vindt nagenoeg de gehele raad. Maar de twijfel die er al weken was over de rol die het zwembad daarbij moet spelen, was er gisteren nog steeds. Van Beek kwam niet met extra zekerheden. ,,Als je kiest voor ambitie, kies je ook voor risico.”

Nieuws

menu