Spoedzorg Dokkum moet huisartsen en ziekenhuizen ontlasten

De Sionsberg in Dokkum. FOTO JAN SPOELSTRA

De uitbreiding van de spoedzorg van medisch centrum Sionsberg in Dokkum moet reguliere huisartsenzorg en ziekenhuizen ontlasten. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens de presentatie van de plannen.

De afgelopen jaren is de zorg in Sionsberg aanzienlijk verbeterd, stelde cardioloog Igor Tulevski die het initiatief nam tot de uitbreiding. De vernieuwing van spoedzorg is daar volgens hem ook een voorbeeld van. Vanaf januari kunnen mensen voor laagcomplexe spoedzorg – zoals het maken van een röntgenfoto, het hechten van een wond of de behandeling van een pijnlijke enkel - niet alleen overdag op werkdagen, maar ook ’s avonds en in het weekend bij deze voorziening terecht.

De huisartsen en verpleegkundigen die de post bemannen, gaan gebruik maken van een speciaal ontwikkeld digitaal programma dat niet alleen moet leiden tot meer efficiëntie, maar dat ook moet zorgen in meer uniformiteit in de behandeling van patiënten door de ontwikkeling van zogenaamde ‘zorgpaden’, een soort handleidingen, voor de verschillende soorten klachten. Nu is de behandeling vaak afhankelijk van de dienstdoende huisarts volgens Tulevski.

Extra mensen aangenomen

,,Ik denk dat straks vele ogen naar Dokkum kijken om er achter te komen hoe wij het hebben geregeld.’’ Door de extra inzet, worden reguliere huisartsenpraktijken en ziekenhuizen - relatief dure zorg - ontlast, verwacht Tulevski. Er zullen extra mensen worden aangenomen om deze post te bemannen maar hoeveel precies, is nog onduidelijk

Woensdagavond werd de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân over de plannen geïnformeerd. Zorgverzekeraar De Friesland stelt zich in ieder geval de komende drie jaar garant voor de financiering. ,,In de eerste fase kan de uitbreiding van de de zorg in Noordoost-Friesland waarschijnlijk financieel niet uit voor de zorgaanbieders’’, zei De Friesland-directeur Steven Hofenk.

,,Wij steunen in die fase vanuit de gedachte dat het op termijn wel duurzaam wordt. De Friesland gaat daarnaast de komende periode samen met Sionsberg in gesprek met andere zorgaanbieders in deze regio zodat de zorguitbreiding ook door hen wordt gesteund. Juist in deze regio, waar de vergrijzing van de bevolking sterker speelt dan in andere delen van het land, is een voorziening als de spoedzorg van belang, aldus Hofenk.

Nieuws

menu