Speurtocht naar jonge Joodse onderduikers

Een kaartje met de route waarlangs de Joodse kinderen vanuit Amsterdam naar Friesland werden gesmokkeld. Inzet links: onderduikster Lea Tropp met broer Izak en nichtje Basja. Inzet rechts: de Doopsgezinde kerk aan de Singel in Sneek.

Op een herdenkingsbijeenkomst in mei 2020 wil Stichting De Verhalen zo’n zeventig Joodse onderduikkinderen nog één keer in Friesland samenbrengen.

Het gaat om kinderen die in 1942 en 1943 vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam over het IJsselmeer naar Friesland werden gesmokkeld. In totaal kregen zo 210 crechekinderen een Fries onderduikadres.

Het publiek wordt opgeroepen om te helpen deze kinderen, die nu tussen de 77 en 90 jaar oud moeten zijn, op te sporen. Het Friesch Dagblad , Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant slaan de handen ineen om de stichting te helpen. De provincie Fryslân heeft subsidie beschikbaar gesteld. Het project ‘De terugkeer van de Joodse Kinderen’ is gisteravond gelanceerd in tv-programma Fryslân Hjoed van Omrop Fryslân. De komende maanden zullen er geregeld gezamenlijke publicaties en documentaires verschijnen in de Friese media.

In de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan werden de Amsterdamse Joden bijeen gedreven, in afwachting van deportatie. De kinderen werden van de ouders gescheiden en ondergebracht in de crèche aan de overkant. Van daaruit zijn er zo’n achthonderd gered en in heel Nederland ondergebracht.

Lees ook | ‘Hulp aan Joden begon te laat’

Leden van de zogenoemde Amsterdamse Studentengroep brachten kinderen via de lemsteraak Jan Nieveen van Enkhuizen naar Lemmer. Van hen kregen er dertig via verzetsman Sjoerd Wiersma onderdak in Joure, tachtig via samenwerkende kerken in Sneek en de rest werd via de doopsgezinde kerk in Leeuwarden ondergebracht.

Stichting De Verhalen wil de ‘kinderen’ van toen op 1, 2 en 3 mei 2020 naar Fryslân halen voor een herdenkingsbijeenkomst. Ook is het de bedoeling dat ze hun verhaal nog eens vertellen op de plekken waar ze ondergedoken hebben gezeten.

Nieuws

menu