Sparjebird vaste prik bij Zomerspelweek

Bertus de Wit (rechts) neemt kinderen op de stormbaan onder vuur met de waterslang. FOTO JILMER POSTMA

Zomer: voor generaties kinderen ten oosten van Gorredijk betekent dat eindeloos spelletjes doen en hutten timmeren in speelbos Sparjebird.

Een verkoelende stormbaan houdt de jeugd dinsdag aardig in de weer, tussen het groen van Sparjebird bij Hemrik. Vier dagen lang kunnen kinderen uit dit dorp, Hoornsterzwaag en Jubbega zich uitleven tijdens de traditionele Zomerspelweek.

In 1969, precies vijftig jaar geleden, werd Sparjebird voor het eerst het speelterrein van vakantievierende dorpskinderen. Het is niet het enige zomervakantiekamp in Friesland, mogelijk wel de oudste. De huidige spelweek is omgedoopt tot ‘jubileumeditie’, al week de organisatie later ook wel een paar zomers uit naar een manege in Gorredijk.

Het speelbos blijkt toch het meest geschikt. Er is een groot veld, sanitair en een handig openluchttheater, aldus Anja Koehoorn van organisator Caleidoscoop. ,,Daar nemen we elke ochtend met alle kinderen het programma door en ‘s avonds sluiten we de dag af met een lied.”

130 dorpskinderen

Dagelijks doen ruim 130 dorpskinderen van zes tot twaalf jaar mee, nu voor het tweede jaar is ook jeugd uit Hemrik welkom. ,,Wel logisch ook”, vindt Koehoorn - het bos ligt vrijwel naast het dorp. ,,Een voorwaarde was dat er genoeg vrijwilligers en begeleiders uit Hemrik zouden meekomen, maar dat bleek geen enkel probleem.” Plaatselijk Belang betaalt voor alle Himriker kinderen de deelnamekosten.

Bij de eerste editie in Sparjebird, in 1969, bedroegen die kosten 5 gulden per week. Tegenwoordig is dat met 10 euro nog steeds een bescheiden bedrag. De Zomerspelweek is allang niet uitsluitend meer bedoeld voor kinderen uit minima-gezinnen, maar moet voor iedereen toegankelijk blijven. Voor veel kinderen is het tijdens de zomerperiode de enige vakantie.

Woensdag wordt er shampoo gemaakt met een ‘professor’, donderdag volgt de afsluiting met de traditionele goochelshow en dan is het alweer voorbij. Het speelbos wacht geduldig tot volgend jaar.

Nieuws

menu