Dit heb je vannacht gemist: snijdende wind en sneeuwstorm op de Wadden, nog geen dik pak sneeuw

De harde wind zorgt ervoor dat de sneeuw soms horizontaal door de straten vliegt. Een impressie vanuit Leeuwarden.

De stormachtige wind en snijdende kou zijn gearriveerd, maar op veel plekken in Friesland heeft het in de nacht van zaterdag op zondag nog niet veel gesneeuwd. De sneeuw is enkele centimeters hoog.

Er is zelfs sprake van een officiële sneeuwstorm, genaamd Darcy. In het Waddengebied en bij de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) is windkracht 8 gemeten en sneeuwde het. Voor er sprake is van een sneeuwstorm, moet er op een KNMI-station een uur lang een gemiddelde wind van ten minste 8 beaufort staan. Deze stormachtige wind dient gepaard gaan met sneeuwval of driftsneeuw. Het is pas de tweede keer deze eeuw dat er een sneeuwstorm is. Sneeuwstormen komen amper meer voor in Nederland. De laatste, voor 2010, was op 8 februari 1985. Velen kunnen zich daarvoor nog wel de storm van 14 februari 1979 herinneren. Toen ontstonden er metershoge sneeuwduinen in Friesland en Groningen. Hele dorpen raakten afgesloten van de buitenwereld.

Verstuiven

Door de harde wind blijft de sneeuw op veel plekken zondag ook niet goed liggen en gaat verstuiven. Weeronline denkt dat er op meer plekken in Friesland windkracht 8 kan ontstaan met tegelijkertijd sneeuw. De wind zal lang stevig aanhouden en pas later op de dag iets afnemen, aldus Weeronline. Rond middernacht zal de wind merkbaar rustiger zijn.

Sneeuw

Er kan zondag in het oosten, midden en (noord)westen nog zeker 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen en lokaal valt nog meer. Op dit moment ligt er al een dek van 15 centimeter in Nijmegen en omstreken.

Wie zondagochtend naar buiten kijkt, zal in Friesland wellicht teleurgesteld zijn. Op veel plekken in de provincie is nog amper een witte laag te bekennen. Dat kan nog veranderen, want het zou zondag nog lang kunnen sneeuwen, aldus verschillende weerbureaus. ,,In het uiterste noorden en Zuid-Limburg valt de minste sneeuw’’, bevestigt Weeronline nogmaals.

Sneeuwhoogte

Op de weersite Windy kun je de sneeuwhoogte in jouw omgeving zien. Een snelle scan leert dat er in het zuiden van de provincie tussen de 3 en 4 centimeter sneeuw is gevallen in de nacht van zaterdag op zondag. Het midden van de provincie moest het met ongeveer 2 centimeter doen en helemaal bovenin bleef het nagenoeg droog.

Eerder deze week was de verwachting dat het noorden van Nederland juist rijkelijk bedeeld zou worden met sneeuwval, maar de afgelopen dagen kwamen meteorologen daar op terug. Dat heeft te maken met zachte lucht uit het zuiden en koude lucht uit het noorden. Waar deze twee luchtstromen op elkaar botsen, ontstaat een actief neerslaggebied. Omdat het zo koud is, bestaat die neerslag uit sneeuw. Het leek er in eerste instantie op dat deze botsing meer in het noorden zou plaatsvinden, maar dat is verschoven naar het midden van het land. Dat komt omdat de koudere lucht sterker is en de zachte lucht als het ware verder naar beneden duwt.

Kou

De gevoelstemperatuur ligt zondag tussen de -10 en -15 graden, waarschuwt Weeronline. ,,Hierdoor is er kans op onderkoeling en bevriezing als je lange tijd naar buiten gaat.’’ De komende dagen blijft het ijskoud, met nachten waarin de temperatuur onder de -10 graden kan duiken. Ook overdag blijft het behoorlijk vriezen. De kans is redelijk aanwezig dat we later deze week een officiële koudegolf krijgen.

Code rood

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Er geldt code rood voor het hele land, vanwege sneeuw in combinatie met harde wind. Dat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid.

Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht.

Geen treinen

Tot zeker 10.00 uur rijden er zondag ook geen treinen in Nederland. Volgens een woordvoerder van ProRail zijn er op dit moment door het slechte weer „dermate veel storingen in het hele land dat er geen trein kan rijden”.

De spoorbeheerder bekijkt de komende uren of het treinverkeer na 10.00 uur wel opgestart kan worden. „De kans is groot dat we dan kiezen voor een gefaseerde opstart”, aldus de woordvoerder. Hoe die eruit ziet, kan hij nog niet zeggen. „We adviseren reizigers de reisplanner van de NS in de gaten te houden.”

Nieuws

menu