Voorstellen in Leeuwarden: 'Autosnelheid naar 30, scooter van fietspad'

FOTO ANP

GroenLinks wil de autosnelheid in Leeuwarden grotendeels naar 30 kilometer per uur brengen. De ChristenUnie is voor een scooterverbod op de fietspaden.

Dit bleek woensdag tijdens het raadsdebat over de nieuwe fietsvisie. Dit ambtelijke stuk helpt de raad om volgend jaar keuzes te maken over het fietsbeleid. Verschillende partijen proberen zich met hun keuzes nu al te profileren voor de raadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Wegen met een maximumsnelheid van 30 zijn niet alleen veiliger, maar ook prettiger voor fietsers, stelt Evert Stellingwerf (GL), die de invoering hiervan daarom met een motie wil voorleggen aan de raad.

Frits Rijpma (CU) kondigde een voorstel aan om scooters van de fietspaden te halen, zoals Amsterdam en Utrecht eerder al deden. ,,Ik denk ook dat we met een motie komen om de scooters uit het winkelgebied te weren’’, voegde hij toe.

De VVD en het CDA sturen aan op versnelde uitbreiding van de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad, mogelijk gecombineerd met een stallingsverbod op plekken waar fietsen hinderlijk of lelijk zijn. D66 ziet die uitbreiding van stallingen ook wel zitten, maar dan het liefst op het maaiveld.

De directie van winkelplein De Centrale is bereid om te kijken naar betere fietsvoorzieningen, zo liet wethouder Abel Reitsma weten aan de Partij voor de Dieren. Zij vindt het daar nu slecht geregeld voor fietsers.

Nieuws

Meest gelezen