Sneeuw bedekt Friesland en Extinction Rebellion voert actie bij vliegbasis Leeuwarden. Dit gebeurde er in april 2022

Beeld LC

Beeld LC

Er viel een paar centimeter sneeuw in Friesland, Extinction Rebellion voerde actie bij de vliegbasis in Leeuwarden en het schilderij ‘De Vaandeldrager’ arriveerde in het Fries Museum. Dat en meer in ons maandoverzicht van april 2022.

1 april: Het was geen 1-aprilgrap. Vrijwel overal in Friesland lag een laag sneeuw van ongeveer 3 tot 5 centimeter. Op de wegen smolt de winterse neerslag al snel, maar op gras, auto’s en gebouwen bleef de sneeuw nog even liggen. De winterse temperaturen hielden aan, twee dagen later werd in Winterswijk voor het eerst in april op natuurijs geschaatst.

5 april: Verslagen stond Diana Brouwer uit Luinjeberd op haar erf. Tien meter verderop pakten Oekraïense vluchtelingen, na een tweedaags verblijf in een huisje bij haar boerderij, alweer hun spullen. Bedremmeld, met een blik op de vrouwen: ,,Wat moet ik nu zeggen tegen al die mensen die ons zo hebben geholpen?’’ Haar man Nico: ,,Het voelt verschrikkelijk.’’

7 april: VVD-Statenlid Durk Pool verlaat de politiek. Zijn partij maakte dat bekend, nadat duidelijk was geworden dat Pool nepberichten op Twitter plaatste uit naam van de FNP. De 54-jarige Pool had het Twitteraccount @fnpfoarfryslan gemaakt. Hij plaatste berichten over het wolvenstandpunt van die partij. ,,It hie net moatten”, zei Pool er zelf over.

8 april: Even plotseling als de actie van Extinction Rebellion bij de Leeuwarder vliegbasis was begonnen, eindigde hij ook weer. Rond het middaguur stonden de actievoerders op en kon het verkeer de hoofdingang van de basis weer bereiken. Er was een incident met een auto, die via de berm het Keegsdijkje op probeerde te komen. Twee actievoerders werden door hem weggedrukt. De politie greep niet in. Een woordvoerder van Extinction Rebellion ging na afloop naar de politie om aangifte te doen.

9 april: Een hoogst uitzonderlijke gebeurtenis werd aangekondigd. Een lid van een Fries geslacht die niet wist dat hij van adel was, wordt jonkheer. Een ronkende aankondiging. Pas vijf maanden later werd duidelijk wie de gelukkigen zijn. Op 26 september kregen Frans Lauta van Aysma en zijn dochter Miranda hun adelsdiploma. ,,Je wordt hier niet rijk van, het gaat alleen om de titel”, zei Frans over zijn nieuwe titel.

14 april: Smokkelbern , de theatervoorstelling over het onderduikverleden van de Joodse Lea Tropp, had een bijzondere gast. Lea Tropp (84) zelf. Hoe het was om te kijken naar een voorstelling die over jezelf gaat? „Fantastisch. Ontroerend.” Ze was er emotioneel van. „Ik probeerde me in te houden. Ik herkende zoveel.”

21 april: De vier grootste zorgverzekeraars beleggen in fastfoodketens, onthulde de Leeuwarder Courant. Pensioenfondsen doen dat ook, met grotere bedragen. Kamerleden waren ontsteld. Zorgverzekeraar Menzis besloot in mei uit fastfood te stappen en CZ volgde in december. VGZ schroefde de investeringen terug, maar Achmea deed nog geen afstand.

23 april: Een kinderarts die waarschuwde dat ‘voortgaande inadequate zorg’ aan een 14-jarig meisje kon leiden tot haar dood. Zevenentwintig instellingen, organisaties en hulpverleners die zich met haar bezighielden en een kinderrechter die concludeerde dat ze na een verblijf van vijf maanden bij jeugdzorginstelling Woodbrookers in Kortehemmen er slechter aan toe was dan voor haar opname. Het schrijnende verhaal van het „papieren meisje”.

27 april: Had twee jaar afwezigheid iets veranderd aan de vrijmarkt op Koningsdag? Nee. ,,Het is gewoon alsof corona nooit heeft bestaan. Weg, vergeten, klaar”, bleek in Leeuwarden. En ook elders in de provincie was het feest. Kleedjes uitstallen, rondparaderen en afdingen: in Harlingen was het als vanouds . En in Drachten was extra reden te proosten met Oranjebitter. Op de 55ste verjaardag van koning Willem-Alexander vierde het Oranje Comité het honderdjarig bestaan.

29 april : De Vaandeldrager arriveerde in het Fries Museum in Leeuwarden. Het schilderij begon officieel aan een tournee door Nederland. De aftrap in Leeuwarden vervulde directeur Kris Callens met trots. ,,Ik ben ‘grutsk’ en dankbaar.’’