Sneekweek: terug naar de basis

De vlootschouw in Sneek vrijdagavond met op de achtergrond de kermis op het Martiniplein. FOTO NIELS DE VRIES

De 84e editie van de Sneekweek is vrijdagavond begonnen. Het feest in de stad barstte los na de vlootschouw en het vuurwerk, de zeilers komen vanaf zaterdag in actie.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Haar eerste Sneekweek als burgemeester van Súdwest-Fryslân en direct onderdeel van een heuse Sneekweekkraker. Jannewietske de Vries neemt het sportief op dat ze in een single van de Zware Jongens op de hak wordt genomen en wordt bekritiseerd.

Want, daar kon tijdens de officiële opening in het Sneker theater vrijdag niemand om heen. De gang van zaken rond het succesvolle maar op laatste moment geschrapte programmaonderdeel Garden of Dance heeft niet alleen de gemoederen verhit, maar ook de discussie op scherp gezet over de toekomst van het evenement.

Nieuwe impulsen

Karst Doevendans, voorzitter van de organiserende Koninklijke Watersportvereniging Sneek, zei het onomwonden: het moet de komende jaren weer gaan om de zeilsport. ,,Het feest op het water duurde altijd zes dagen, dat in de stad is gegroeid tot tien dagen. De zeilsport en het water zijn een unique sellingpoint voor onze regio. Daar kunnen we toeristisch veel meer mee doen.’’

Ook De Vries benadrukte de noodzaak om de Sneekweek van nieuwe impulsen te voorzien, waarbij het voor alle leeftijdsgroepen interessant blijft. We blijven zorgen dat het een mooie week blijft.’’ En die week beslaat voortaan weer uit zeven dagen, zo viel tussen de regels door van verschillende sprekers te beluisteren.

De huidige lengte van tien dagen is niet langer handhaven. Politie en medische deskundigen stelden al eerder dat de rek er na een week bij feestvierders en hulpverleners wel uit is. Door voormalig burgemeester Hayo Apotheker werd juist hard op de trom geslagen dat de tiendaagse van Sneek het zomerevenement van het noorden maakte.

Pieter-Jan Postma

Tot Schipper in de orde van de Sneker Pan werd benoemd wedstrijdzeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple. Als zevenjarig lid van de KWS deed hij al mee in de Optimistenklasse. Zijn internationale wedstrijdzeilcarrière leverde vele titels en driemaal deelname aan de Olympische Spelen op. Hij noemde de benoeming een enorme eer. ,,Deze pak ik met twee handen beet.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu