Sneekweek: andere opzet, maar niet korter

Foto: LC

De Sneekweek moet een tiendaags evenement blijven, maar wel een andere invulling krijgen, vindt de organisatie. De politie pleit juist voor inkorten.

Organisatie, ondernemers en inwoners van Sneek willen voorlopig geen concessies doen wat betreft de lengte van de Sneekweek, die begin augustus voor een extra toestroom van ruim 200.000 bezoekers zorgt. Wel vinden alle partijen, zo blijkt uit een evaluatie, dat het tweede weekeinde een andere opzet behoeft. Daarmee kan een ander publiek worden bereikt en de eenzijdigheid worden doorbroken. Op die manier kan Sneek de ‘zomerhoofdstad van Friesland’ blijven, is de gedachte. Ook wordt zo het zakelijk risico gespreid. Naast een feest is de Sneekweek voor ondernemers economisch ook een bijzonder belangrijke week om omzet te draaien.

Maximaal 7 dagen

De Sneekweek van 2017 is goed verlopen, concludeert de gemeente Súdwest-Fryslân. Oud-burgemeester Hayo Apotheker stak het succes om de Sneekweek te verlengen de voorbije jaren niet onder stoelen of banken. Toch zitten aan de verlenging nog wel een paar haken en ogen.

De politie vindt het ronduit te veel van het goede en pleit voor maximaal 7 dagen. ,,De Sneekweek doet een grote aanslag op de capaciteit. Door het vele alcoholgebruik en vaak weinig slaap wordt naarmate de week vordert de sfeer grimmiger’’, concludeert de dienst. Retail-ondernemers die graag klanten naar hun winkels willen trekken, vinden de binnenstad een vies en stinkend festivalterrein.

Nieuwe impuls

Voorheen bloedde het feest dood na Hardzeildag (woensdag). Na de laatste zeilwedstrijden op donderdag was de fut er bij zeilers en publiek wel uit. Door in de binnenstad naast muziek ook andere activiteiten te organiseren, bleef het ook tot in het aansluitende weekeinde druk.

Door het programma vanaf de donderdag een meer cultureel karakter te geven, kan het slotweekeinde een nieuwe impuls worden gegeven, menen betrokkenen. Eén partij moet vanaf 2020 verantwoordelijk worden voor het programma in de binnenstad. Dat maakt het voor organisatie, overheden en ondernemers gemakkelijker het feest in goede banen te leiden.

Nieuws

Meest gelezen