Smallingerland spreekt zich uit: vier op de vijf inwoners willen koopzondag

De uitkomsten van de enquête die de Leeuwarder Courant in samenwerking met onderzoeksbureau Enigma hield naar de koopzondag in Drachten.

Inwoners van Smallingerland zeggen overtuigend ja tegen een koopzondag. Vier op de vijf willen een koopzondag in Drachten en de dorpen.

Dat blijkt uit het koopzondagonderzoek van de Leeuwarder Courant , uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoeksbureau Enigma Research en de gemeente Smallingerland. 5882 inwoners zijn vorige maand uitgenodigd deel te nemen aan de enquête, bijna eenderde van hen heeft de vragenlijst volledig ingevuld.

tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Van deze 1894 inwoners – die representatief zijn voor de hele gemeentebevolking – wil 81 procent een koopzondag. De groep die een algemene koopzondag wil, is vele malen groter dan de groep inwoners die zegt een koopzondag goed te vinden, maar niet iedere week. Zij willen graag gemiddeld 16 koopzondagen per jaar: iedere maand één en aangevuld met de zondagen rondom Peijedei, Simmerdeis, Sinterklaas en kerst.

tekst gaat verder onder de afbeelding

 

De koopzondagvoorstanders vinden dat de ondernemers zelf moeten bepalen hoe laat ze op zondag opengaan. Vier op de tien vinden dit de verantwoordelijkheid van de winkelier. Andere respondenten zeggen: open van 12:00 tot 17:00 uur of van 12:00 tot 18:00 uur.

Religieuze overwegingen

Eén op de vijf is tegen een koopzondag. Religieuze overwegingen zijn een belangrijke reden om tegen een zevende winkeldag te zijn. Ook vinden ze dat ondernemers en werknemers een gezamenlijke vrije dag verdienen. Deze groep stemt de komende verkiezingen vooral op ChristenUnie, CDA en SGP.

tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Het CDA neemt daarin echter een opvallende plaats in. De christendemocraten zijn namelijk verdeeld. 54 procent van de achterban is voor een koopzondag, 46 procent is tegen. De partij neemt een middenweg: ze waren altijd tegen, maar zijn nu voor een beperkte openstelling.

Drachten vs. de dorpen

In de dertien dorpen rondom Drachten is meer weerstand tegen een zondagse openstelling dan in de hoofdplaats zelf. In Drachten is 18 procent tegen een koopzondag, in de dorpen is dat 28 procent. Dorpelingen vinden meer dan Drachtsters dat kleine ondernemers de dupe worden van een koopzondag. Juist Drachtsters zijn uitgesprokener over de zondagsrust: zij vinden dat niet meer van deze tijd. Dorpelingen zijn verdeeld over die stelling.

Supermarkt populairst

Op dit moment winkelen zeven op de tien Smallingerlanders weleens op zondag. Daarbij geldt: hoe jonger, hoe vaker. Inwoners van Drachten winkelen vaker op zondagen in plaatsen buiten de gemeente dan inwoners van de dertien dorpen.

tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Onder de inwoners die op zondag winkelen, is de supermarkt het populairst. 16 procent komt iedere week bij de grootgrutter, bijna de helft iedere maand. Ook kledingwinkels, bouwmarkten, meubelzaken, tuincentra en elektronicawinkels zijn populair. De top-5 steden waar zondagshoppers het vaakst komen: Groningen, Beetsterzwaag, Leeuwarden, Gorredijk en Heerenveen.

92 procent van deze zondagshoppers zegt: als er in Drachten een koopzondag komt, zal ik er vaker voor kiezen om in Drachten te gaan shoppen op zondag dan in andere plaatsen.

LC Café

De uitslagen zijn vrijdagmiddag gepresenteerd in schouwburg De Lawei, waar het eerste LC Café werd gehouden. Marktonderzoeker Robert Oosterbaan van Enigma Research presenteerde er de uitkomsten, daarna gingen de elf lijsttrekkers met elkaar in debat. De elf partijen denken namelijk totaal anders over de koopzondag. ELP, Smallingerlands Belang, PvdA, D66, VVD, GroenLinks en FNP zijn voor een algemene koopzondag, SP en CDA zijn voor een beperkte koopzondag. ChristenUnie en de SGP zijn fel tegen.

Bezoekers via de app klikken hier voor een video met de uitkomsten van de enquête

Nieuws

menu