Sloveense Nandoe kuiert met baasje door Heerenveen

Nandoe Nande en zijn baasje Janez Cetin in Heerenveen. Foto Henk Kok

Een opvallende loopvogel trok zaterdag aandacht in Heerenveen. Janez Cetin uit Slovenië liet er ’s ochtends om acht uur zijn nandoe uit op de Gedempte Molenwijk.

Voor Cetin en Nande, de naam waar het Zuid-Amerikaanse neefje van de struisvogel ook echt naar luistert, is zo’n wandeling de gewoonste zaak van de wereld. De Sloveen trekt met het dier door Europa (in een auto met aanhanger) en geniet van de aandacht die hij overal trekt als hij het dier in steden uitlaat.

Vrijdag was hij in Amsterdam, waar de dierenambulance en de politie volop meldingen kregen over de los rondlopende vreemde vogel. De politie controleerde alle papieren en stelde vast dat Nande en zijn baasje hun weg mochten vervolgen.

Wandeladvies

In mei was Janez Cetin in Brussel, waar hij The Brussels Times vertelde dat hij drie jaar geleden na een serieuze ziekte en operaties het advies kreeg vooral veel te wandelen. Daar liet hij geen gras over groeien. Hij trekt nu met zijn vogel langs Europese hoofdsteden.

In Zuid-Amerika geldt de nandoe als ‘gevoelige’ soort op de Rode Lijst. Meer weetjes: nandoe Nande is anderhalve meter hoog, is dol op zwemmen en frambozen, kan rennend een snelheid van 70 kilometer per uur halen en houdt niet van verstoppertje spelen, omdat hij zijn baas graag in het oog houdt.

Nieuws

menu