'Slordige' inspectie wil 4400 euro van vrachtbedrijf Easterein

Het schijfje van een tachograaf. FOTO ARCHIEF

Transportbedrijf Sandstra Handel in Easterein is kwaad op de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die het bedrijf ten onrechte zou beschuldigen van gesjoemel met een tachograaf.

De beschuldiging kwam Sandstra te staan op een boete van 4400 euro. De vervoerder stapte naar de Raad van State om de boete aan te vechten.

Een juriste van de ILT zei dat een inspecteur slordig is geweest. Maar de boete is wel terecht, vond ze.

Op een zaterdagmorgen in februari 2018 kreeg Sandstra bezoek van een inspecteur van de ILT. Die kwam in de loods en bekeek de tachograaf in de Scania. Hij deed een meting aan de pulsgever van de tachograaf. Daar wordt wel eens mee gesjoemeld om registratie van rij- en rusttijden rooskleuriger te maken.

Volgens de ILT-inspecteur was er een gegrond vermoeden van fraude. De vrachtwagen werd overgebracht naar de Scaniawerkplaats en nagekeken. Achteraf zette de ILT-man alles in een boeterapport en kreeg Sandstra de boete van 4400 euro.

Volgens jurist Matthijs Velkers is dit geen manier van doen. Nergens staat wat er is gemeten, zei hij. De metingen zijn ook niet in het boeterapport gezet. De inspecteur had zijn bevindingen moeten opschrijven, aldus de jurist, die tegenspreekt dat Sandstra ergens mee heeft gerommeld.

Volgens de ministeriewoordvoerster zijn de metingen wel genoteerd maar is dat gebeurd op een kladje dat de ILT-inspecteur heeft weggegooid. Daarna heeft hij zijn rapport gemaakt. ,,Dat was slordig. We hebben de instructie gegeven dat ze dat niet meer zo mogen doen’’, zei de woordvoerster.

Volgens de inspectie zijn er foto’s gemaakt van een printplaatje. Aan de zwarte kabeltjes die er niet op thuishoren is volgens haar te zien dat de pulsgever is gemanipuleerd. Velkers vindt dat die foto’s niets bewijzen. Als de rechter de foto’s als bewijs wil zien dan is dit ongeldig omdat er onrechtmatigheden zitten in het voortraject Uitspraak van de Raad van State over enkele weken.

Nieuws

menu