Sloepproject Waadhoeke lijdt schipbreuk

Boten op de Noordelijke Elfstedenvaarroute. ARCHIEFFOTO LC/SIEP VAN LINGEN

Promotie van het elektrisch varen met een gemeentelijke sloep, dat leek het Bildt in 2014 een goed idee. Waadhoeke wil nu van de boot af.

Op papier leek het een goed idee, maar de praktijk leert anders. Na vijf jaar trekt gemeente Waadhoeke de stekker uit het sloepproject van de voormalige gemeente het Bildt. De toenmalige beleidsbepalers in Sint Annaparochie meenden met de aanschaf van een elektrische sloep het elektrisch varen in de gemeente te bevorderen en tegelijkertijd de noordelijke Elfstedenvaarroute te promoten.

Waterwegen onbegaanbaar

De vaart is echter nooit in het project gekomen. Rondom het café in Oude Bildtzijl, de ligplaats van de sloep, zijn de waterwegen onbegaanbaar. Ze zijn dichtgegroeid.

De enige gangbare route voor de kwetsbare elektromotor is de Elfstedenvaarroute, maar deze is te lang om een mooie ronde te kunnen varen, concludeert het college van Waadhoeke nu.

Sloep ligt aan de kant

,,Klanten kiezen daarom liever voor een praam met dieselmotor die makkelijker door de vaarwegen van het Bildt ploetert.’’ Gevolg: de sloep ligt het grootste deel van het seizoen aan de kant, waardoor de kosten van onderhoud hoger zijn dan de huuropbrengsten.

De stichting Elektrisch varen het Bildt had de voorbije jaren het beheer over de sloep. Die ziet twee opties: de waterwegen classificeren als officiële vaarwegen, zodat er periodiek onderhoud plaatsvindt waardoor de sloep in de kleine wateren kan varen, of de sloep verkopen. Waadhoeke kiest om financiële redenen voor dit laatste. Voor zo’n 11.000 euro hoopt de gemeente de sloep van de hand te doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu