Slob geeft diploma’s Kei College Heerenveen extra glans

Het was ‘na een bizar coronajaar’ allemaal weer bijna normaal bij de diploma-uitreiking op het Kei College in Heerenveen. De aanwezigheid van demissionair onderwijsminister Arie Slob gaf een extra feestelijk tintje.

Met een groepsfoto op de trap van het Kei College zette demissionair minister Arie Slob de diploma-uitreiking gisteravond extra luister bij.

Met een groepsfoto op de trap van het Kei College zette demissionair minister Arie Slob de diploma-uitreiking gisteravond extra luister bij. Foto: Jilmer Postma

Er was een rode loper, er waren ballonnen, er was gebak, er waren veertien leerlingen, die allemaal twee genodigden mee konden nemen. Het was dat bij het binnenlopen van de school nog mondkapjes gedragen moesten worden en dat volwassenen anderhalve meter afstand hielden, dat de herinnering aan corona nog niet helemaal weg is.

,,Als we later over onze schouder nog eens terugkijken, dan weten we: we hebben heel wat meegemaakt. Jullie hebben allemaal je diploma gehaald in een bizar jaar’’, hield Slob de leerlingen voor. ,,Corona was ook hier en jullie hebben de beperkingen mee moeten maken.’’

‘Speciaal plekje in mijn hart’

De veertien leerlingen die hun vmbo-diploma op de niveaus basis- en kaderberoepsgerichte leerweg in ontvangst namen, verdienen waardering, aldus Slob na afloop van de uitreiking. ,,Dit is dit jaar de enige diploma-uitreiking die ik in het land doe, maar het is niet voor niets dat ik daarvoor deze school gekozen heb. Het vmbo heeft een speciaal plekje in mijn hart.’’

Met een slagingspercentage van bijna 100 procent mag ook de school trots zijn op de prestatie in coronatijd, zei Slob. Ondanks lockdowns, halve groepen en anderhalve meter afstand is het gelukt de leerlingen met goed gevolg de examens te laten doen.

Vakmensen

Alle geslaagden geven hun onderwijscarrière een vervolg, bleek bij de uitreiking. Van verzorgende, onderwijsassistent, sociaal werk en elektrotechniek tot kok, apothekersassistente en schoonheidsspecialiste. Opleidingen voor vakmensen waar Nederland behoefte aan heeft, aldus Slob.

Hoe het schooljaar er na de zomervakantie uit gaat zien? ,,Regeren is vooruitzien, dus daar hebben we over nagedacht’’, zei de minister. Tijdens kabinetsberaad gisteren is besproken dat waarschijnlijk alle beperkende maatregelen binnenkort van tafel kunnen. ,,Dat geldt dan voor de hele maatschappij, dus inclusief het onderwijs.’’ Mondkapjes hoeven na de zomervakantie niet meer en zoals het er nu naar uitziet kan dan ook de verplichte anderhalve meter afstand tussen volwassenen worden geschrapt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland