Slob: 1,4 miljoen voor opzet Media Innovatie Campus in Leeuwarden

Graffitikunstenaars schilderen op het NDC-gebouw in Leeuwarden de tekst ‘Well’meet again’. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Friesland krijgt een Media Innovatie Campus. Minister Arie Slob steekt 1,4 miljoen euro in het project van ROC Friesland College, NHL Stenden, NDC mediagroep en bedrijven in de creatieve sector.

De campus moet een broedplaats worden voor honderden studenten van diverse media- en creatieve opleidingen van mbo en hbo. De Media Innovatie Campus wordt gevestigd op het terrein van NDC mediagroep in Leeuwarden.

Het initiatief kan volgens de deelnemers uitgroeien tot ‘een centrum voor de innovatieve en creatieve economie’. In ieder geval op regionaal niveau, maar met de ambitie om uit te groeien tot een internationaal kenniscentrum.

,,We hebben te maken met een continu veranderende vraag naar kennis en vaardigheden, zeker in de creatieve industrie’’, zegt Sicco Piekeboer, directeur van D’Drive, de school voor opleidingen in de creatieve sector van het Friesland College. Hij is de voorzitter van de stuurgroep die het plan gaat uitvoeren. Naar verwachting kunnen de eerste studenten vanaf oktober terecht op de campus.

De steun van het ministerie van onderwijs is van groot belang, zegt Patrick Bemelmans, bij NHL Stenden baas van de Academy for Communication and Creative Business. ,,Onze opleidingen zijn zeer succesvol, maar ik breng mijn studenten liever onder bij bedrijven in Noord-Nederland dan elders in het land. De opleiding voor online content creator, die mensen aflevert die alle sociale media bedienen, loopt als een tierelier. Nu kunnen we veel beter kijken of we hier in de omgeving zinvolle opdrachten kunnen krijgen van bedrijven.’’

Deel opleiding in de praktijk

De kern van de campus is dat studenten een deel van hun opleiding in de praktijk volgen en dat bedrijven studenten ook uitdagende, actuele opdrachten geven. Ruim twintig bedrijven hebben zich verbonden aan het plan.

De deelnemende partijen leggen zelf een bedrag van 2,8 miljoen euro op tafel, vooral door de inbreng van kennis. Met de investering wil de Media Innovatie Campus het onderwijs in deze sector naar een hoger plan tillen, in nauw overleg met het bedrijfsleven. De initiatiefnemers wijzen op het groeiende belang van creatieve beroepen in de Nederlandse economie.

Afstemming tussen mbo en hbo

Opleidingen als mediavormgever, filmmaker, 2D- en 3D-ontwerper vereisen een goede aansluiting met de ondernemingen in deze sector, aldus Piekeboer. Bovendien is een afstemming tussen mbo en hbo van belang, omdat nu al ruim de helft van de mbo’ers kiest voor een vervolg op het hbo.

De coronacrisis heeft laten zien hoe veranderlijk het economisch sentiment kan zijn. ,,Corona heeft laten zien dat bedrijven zich snel moeten kunnen aanpassen. Bedrijven die nu overleven zijn degene die al aan het veranderen zijn. Die transitie is nodig om als regio een sterke economie te behouden.’’

De ontwikkeling van de Media Innovatie Campus is onderdeel van verdergaande plannen om het hele terrein van NDC mediagroep in Leeuwarden te ontwikkelen tot een gebied waar wonen, werken en studeren hand in hand gaan. FB Oranjewoud, eigenaar van NDC mediagroep, onderzoekt de financiële haalbaarheid.

Nieuws

Meest gelezen