Sleutelen aan busdienstregeling: Statenleden vrezen gevolgen

FOTO ARCHIEF LC

De provincie en Arriva willen komende zomer de busdienstregeling tussentijds aanpassen. Statenleden vrezen de gevolgen.

Busvervoerder Arriva en de provincie Fryslân werken samen aan een regionaal toekomstplan voor het Friese busvervoer. Door de coronamaatregelen maken veel minder Friezen gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijft de komende jaren zo, voorspelt Arriva. En ook na de coronacrisis zullen reispatronen veranderen. Mensen zullen de bus inruilen voor de fiets en meer gaan thuiswerken.

Om daarop in te spelen schrijven provincie en Arriva een toekomstplan, dat 1 april klaar moet zijn. Het maken van een zogenoemd transitieplan is een voorwaarde van het Rijk voor de provincie en vervoerders om in aanmerking te komen voor financiële steun.

De provincie wil deze zomer al sleutelen aan buslijnen. Lijnen zullen worden geschrapt, grote bussen ingeruild voor kleinere exemplaren, en bussen zullen aan de rand van dorpen stoppen, in plaats van in de kernen. In december voerde de provincie al een eerste versobering door: de dienstregeling werd met 3 procent ingekrompen.

Belbus als alternatief

Statenleden vrezen een nieuwe schrapronde, lieten ze woensdag blijken bij een digitale informatiebijeenkomst van de provincie. Niet het schrappen van lijnen moet het doel zijn, maar het terugwinnen van reizigers, opperde PvdA-Statenlid Edou Hamstra. Harrie Graansma van PVV vindt het te vroeg om nu al ,,strukturele oanpassings te dwaan’’. Hij wil tijdelijke aanpassingen.

De provincie ziet de Opstapper, de belbus, als alternatief voor bushaltes waar eventueel een buslijn sneuvelt. Voor de Opstapper of de belbus betaal je echter een extra tarief, wat voor gefronste wenkbrauwen zorgde bij Statenleden. Reizigers worden op kosten gejaagd, omdat de provincie het niet rendabel acht om op sommige plekken te rijden, redeneerden zij. Bovendien moeten de die bussen vooraf worden gereserveerd. Eind januari praat Provinciale Staten over de toekomst van het ov.

Nieuws

menu