Slagboom azc beschermt tegen prostitutie

Het azc in Burgum wordt toch niet openbaar toegankelijk. Dit is onder meer om bewoonsters te beschermen tegen mannen die willen betalen voor seks.

Na de bouwvak begint de bouw van een compleet vernieuwd asielzoekerscentrum in Burgum. Onderdeel van het plan was dat het terrein vrij toegankelijk zou worden voor iedereen. Maar dit idee is ingetrokken, om figuren buiten de deur te houden die ,,op een vervelende manier gebruik proberen te maken van de situatie waarin deze groep mensen verkeert’’, aldus het college van Tytsjerksteradiel.

Het gaat er om dat kwetsbare, alleenstaande vrouwen met kinderen worden beschermd tegen ongewenste gasten, laat COA-woordvoerster Jacqueline Engbers weten. Zij bevestigt geluiden over prostitutie in azc’s. ,,Daar hebben we mee te maken en dat willen we voorkomen.’’

Goede bedoelingen

Behalve mannen die afhankelijke azc-bewoonsters benaderen voor betaalde seks, zijn er ook personen met goede bedoelingen, die zich aan de asielzoekers opdringen. ,,Het gaat om mensen die hulp willen bieden, maar daar te ver in gaan’’, legt Engbers uit. De uitgeprocedeerde asielzoekers durven eigenlijk niet te zeggen dat het soms wel genoeg is.

De gemeente laat weten dat er personen zijn met een locatieverbod. Om dit te handhaven blijft meldingsplicht bij de ingang nodig. In plaats van een slagboom komen er mogelijk bewegende paaltjes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland