'Slaan veearts tekent verziekte relatie tussen slachthuizen en NVWA'

Het toezicht bij kleine en middelgrote slachterijen in Noord-Nederland zou onder de maat zijn. FOTO ARCHIEF LC

Het incident waarbij een keuringsarts is geslagen door de 40-jarige eigenaar van een slachthuis in Drachten is een symptoom van een verziekte relatie tussen slachthuizen en de NVWA.

Dat verklaart D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. De Groot volgt al geruime tijd de ontwikkelingen in de noordelijke vleesbranche nauwgezet. Via klokkenluiders krijgt hij regelmatig te horen dat er over en weer sprake is van irritaties en verdachtmakingen.

Mede door zijn inzet laat landbouwminister Carola Schouten een onafhankelijk onderzoek doen naar de relatie tussen de keuringsinstantie NVWA en de slachthuizen. Schouten heeft eerder toegezegd dat dit onderzoek voor het zomerreces gereed is.

Lees ook: Inspecteur NVWA neergeslagen bij controle slachthuis Drachten

Kamerlid Esther Ouwehand vindt dat Schouten eerder moet optreden, laat ze op Twitter weten. ,,Dit slachthuis moet dicht en het kabinet moet de intimidatie van de vleessector tegen de toezichthouders keihard aanpakken.”

Vaker incidenten

Een collega van de keuringsarts verklaart, eveneens op Twitter, dat het incident in Drachten niet op zichzelf staand is. ,,,Het komt vaker voor dat NVWA-inspecteurs worden bedreigd, geslagen, van de weg worden gereden of kogelbrieven ontvangen. Maar wij geven niet op.”

De keuringsarts en de eigenaar van het Drachtster slachthuis kregen vrijdag onenigheid over een slachtkoe. Daarop werd de vrouw geslagen en liep ze een hoofdwond op. De eigenaar van het slachthuis is aangehouden, nadat de keuringsarts aangifte heeft gedaan. De politie neemt de zaak hoop op, omdat het gaat om geweld tegen een ambtenaar in functie.

Boete

Door het incident ligt het slachthuis tijdelijk stil. Pas nadat er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen het bedrijf en NVWA, mag het weer slachten. Dat gesprek zal waarschijnlijk deze week plaats vinden.

Het slachthuis in Drachten kreeg in de zomer van vorig jaar een boete opgelegd omdat er koeien waren aangevoerd die kreupel en ziek waren. Dergelijke niet-transportwaardige dieren mogen niet geslacht worden. Het jaar daarvoor was het abattoir voor hetzelfde vergrijp eveneens beboet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland