Skûtsjetheater 'Myn Skip' winnaar Friese Anjer 2018

Myn Skip winnaar Fryske Anjer. FOTO LC

De muzikale theatervoorstelling Myn Skip in Earnewâld heeft de Friese Anjer 2018 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân gewonnen.

Met muziek, zang en dans de geschiedenis van het skûtsje in de schijnwerpers zetten, dat was een belangrijke drijfveer om Myn Skip te maken. ,,De histoarje wurdt swier ûnderbeljochte’’, zei mede-initiatiefnemer Cathrienus Herrema, die de prijs samen met bedenker Age Veldboom in ontvangst nam.

Beiden zijn van huis uit geen theatermakers, maar ‘breaskippers’. Ze varen voor de kost mensen rond op skûtsjes. Wel zijn ze allebei grote liefhebbers, Veldboom vooral van theater, Herrema van muziek. ,,Muzyk is einliks noch mear myn passy as silen.’’

Oude skûtsjebeelden 

Toen Veldboom negen jaar geleden zag dat er duizend toeschouwers afkwamen op de tewaterlating van skûtsje Aebelina werd het idee voor het theaterstuk geboren. ,,Ien grutte beleving’’, noemt hij het.

In het duisternis van de avonden van eind september werden oude skûtsjebeelden op de zeilen geprojecteerd. Het driehonderdkoppige publiek luisterde via koptelefoons naar de muziek.

De voorstelling was alle acht keer uitverkocht. Van de vierhonderd inwoners van Earnewâld waren er honderdvijftig vrijwilliger.

Het winnen van de Anjer was een verrassing, niet in de laatste plaats voor de winnaars zelf. Ze moesten het immers opnemen tegen grote projecten als 11Fountains van Anna Tilroe en het grote muziekspektakel At the Watergate in Sneek.

Andere genomineerden waren De Grootste Gehaakte Deken, het project Grutsk voor Friese amateurmuzikanten en Hilda Snippe, die ervoor zorgde dat mensen met een beperking evenementen van Culturele Hoofdstad konden volgen.

Tijdens de uitreikingsceremonie in het Provinsjehûs werden ook alle vrijwilligers van LF2018 bedankt voor hun inspanningen.

Gedicht

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga droeg het gedicht ‘Net te beteljen’ voor, dat hij in opdracht schreef als cadeau voor hen. In de lente wordt een nieuwe poëziesteen met het gedicht erop onthuld. Het gedicht staat hieronder.

Net te beteljen

Mear as inkeldwei it pear hannen dat
mei soarch oaren yn ’e mantel helpt,
binne hja út soarte de smaroalje
dy’t it rêd fan de stêd geande hâlde.

Net te beteljen litte hja as reuzen
sûnder baatsucht, sis, rojaal de lúks,
mûnen draaie, ek al drave harren
bazen bytiden fuort mei de pekunia.

Achter de skermen rinne de wegen
fan harren ryk, mei wurk yn ’e byb,
tsjinsten yn de wyk en sa altemets
in ear oan ’e doar fan wa’t iensum is.

Paadwizend yn teäter en tehûs seit
it famke mei de reade strik dat út eigen
beweech immen nei de earste rige rydt:
‘Yn dat watsto joust, bisto dat watsto hast’.

EELTSJE HETTINGA

Dichter fan Fryslân

Nieuws

Meest gelezen

menu