Skûtsjemuseum in Earnewâld krijgt er meer ruimte bij

Het Skûtsjemuseum. FOTO ARCHIEF LC/MARCEL VAN KAMMEN

Het Skûtsjemuseum in Earnewâld wil uitbreiden. Er komt zo’n 200 vierkante meter vloeroppervlakte bij.

Dit najaar zou de uitbreiding moeten starten, zegt voorzitter Harm de Vlas van de stichting Skûtsjemuseum. Aan de voorkant van het houten gebouw komt een uitbouw van 4 meter over de breedte van het pand. Er wordt door professionals een casco neergezet, vrijwilligers zullen dat afbouwen. ,,Wy wolle graach yn 2021 iepenje.’’

Theatervoorstelling

Veel geld voor de uitbreiding is er nog niet; er is slechts 2500 euro beschikbaar. Dat geld werd vorig jaar gewonnen door de muzikale theatervoorstelling Myn skip, die bij de naastgelegen zeilschool Annage aan de rand van het water werd opgevoerd.

De voorstelling, waarin skûtsjes en andere oude schepen de hoofdrol hadden, won vorig jaar de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. ,,Wy fûnen it skande dat dat jild op ’e grutte bult bedarje soe. It is no in startkapitaaltsje wurden foar de útwreiding. Wy moatte noch achter de sinten oan’’, vertelt De Vlas.

Fondsen

Hij denkt dat de uitbreiding zo’n 100.000 euro kost. De stichting wil daarvoor fondsen aanschrijven.

In de uitbouw komen een filmzaaltje en een werkruimte waar de vrijwilligers – iedere dinsdag komen die naar het museum om er te klussen – hun werk kunnen laten liggen.

Nu wordt er in de expositieruimte geklust en moeten ze die iedere keer opruimen. Het museum trekt jaarlijks 5500 tot 6000 bezoekers. Tijdens de werkzaamheden aan de uitbouw is het museum gewoon open.

Nieuws

Meest gelezen

menu