Skûtsje Langweer haalt bakzeil: ongenoegen niet correct geuit

FOTO ANP

Stichting Skûtsjes Doniawerstal, eigenaar van het skûtsje van Langweer, steekt de hand in eigen boezem. De wijze waarop ze dit weekeinde hun ongenoegen uitten over de in het najaar aangenomen zeilformule is ‘niet correct’, zeggen ze zelf. Ze zeilen het kampioenschap niet uit.

,,Handelend vanuit emotie werd er voor een onjuiste vorm gekozen’’, schrijft de stichting in een persverklaring. ,,De stichting beseft dat deze strijd niet in de wedstrijdreeks moet worden gevoerd, maar in de algemene ledenvergadering van de SKS. Schipper, bemanning en commissie hebben echter nooit te intentie gehad de SKS moedwillig te beschadigen en betreuren het dan ook dat dit binnen de SKS wel zo wordt ervaren.’’

Verontschuldigingen

Het bestuur, de schipper en de bemaningsleden bieden dan ,,ook oprechte verontschuldigingen aan richting de leden van de SKS’’. Na het kampioenschap praten de SKS en Langweer verder over de ontstane situatie.

Langweer stopte zaterdag tijdens de wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren met het kampioenschap. Door de nieuwe zeilformule is het in hun ogen niet mogelijk om competitief mee te varen in de skûtsjevloot. De zeilformule pakt nadelig uit voor het skûtsje van Langweer, de Twee Gebroeders. Het skûtsje heeft een andere vorm dan de meeste skûtsjes, is zwaarder en heeft een andere diepgang.

Langweer werd in de eerste skûtsjeweek twee keer dertiende, twee keer twaalfde en een keer elfde. Maandag kregen ze bij Woudsend ook dertien punten door hun afwezigheid.

Laatste in het klassement

Ook voor de drie komende wedstrijddagen melden ze zich af. Dat betekent dat het skûtsje de komende wedstrijden telkens dertien punten krijgt bijgeschreven en laatste zal worden in het kampioenschap 2017.

Eerder werd het skûtsje van Joure al uit het kampioenschap van de SKS gehaald. Zij voldeden volgens de SKS niet aan de originaliteitsregels en werden na een declassering na de tweede wedstrijd definitief gediskwalificeerd.

Nieuws

menu