Sjinkie Knegt voelde mes door zijn pak gaan & lichtjesoptochten met versierde trekkers | Nieuws uit Friesland van 17 en 18 december

Beeld: LC

Op tal van plaatsen in de provincie reed zaterdagavond een lange stoet versierde trekkers voorbij. Het was de tweede editie van de Trekkerljocht Tocht. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

De trekkers waren uitbundig behangen met kerstverlichting en de bestuurders lieten geregeld hun toeter horen aan de toeschouwers. Op de Schierstins in Leeuwarden telde de ronkende optocht 28 landbouwvoertuigen. Andere colonnes reden onder meer in Sneek, Dokkum, Harlingen, Spannenburg, Balk en Gorredijk en omgeving.

Sjinkie Knegt komt met de schrik vrij na schaats in onderrug

De Nederlandse shorttrackploeg gaat de kerstdagen vrolijk in. In Kazachstan bleek zo’n beetje iedereen in de selectie van bondscoach Niels Kerstholt in topvorm. Het was alleen de vraag of Sjinkie Knegt met Kerstmis de glühwein niet uit een rietje hoeft te drinken.

De schicht uit Bantega werd in de halve finale van de 1000 meter als het ware gelanceerd door de Chinees Song Jiahua. Knegt bereidde zich geconcentreerd voor op de slotrondes, maar een onhandige beweging van de Chinees deed hem in de boarding belanden. ,,Ja, ik voelde echt een mes door m’n pak gaan.’’

Prijsplafond op gas en stroom voor Noorden veel minder effectief

Het prijsplafond dat op 1 januari ingaat voor gas en stroom pakt voor Noord-Nederland veel minder goed uit dan voor andere regio’s. Het probleem van energiearmoede zal zonder aanvullende maatregelen blijven .

Onderzoeker Chaïm la Roi van het Fries Sociaal Planbureau. ,,Voor veel mensen is het prijsplafond niet het gouden ei.’’ Volgens La Roi kent Friesland relatief veel koopwoningen die niet goed geïsoleerd zijn met bewoners met een smalle beurs. ,,Die mensen gaan ook volgend jaar een lastig jaar tegemoet.’’

Piet uit Sneek zakte voor zijn rijtest en mist nu zijn vrienden

Hij is er elke dag mee bezig. Al een paar jaar. Elke dag. ,, Dit hat my yn ‘e klauwen. En dan bin ik in terriër, hear ’’, zegt de 83-jarige Piet Sijpersma uit Sneek. Op de tafel voor hem liggen allerlei papieren, zijn computer loopt over met aanvullende documenten.

De Sneker zakte voor zijn rijtest. ,,Ik mis it autoriden ferskriklik.’’ Hij richt zijn pijlen op het CBR. ,,It systeem doocht net.’’ Hij hoopt dat de landelijke politiek actie onderneemt. Het CBR en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarmee hij veelvuldig contact had, doen niks voor hem.

Fries als keuzevak op middelbare scholen en mbo zit in lift

In het voortgezet en beroepsonderwijs zit het Fries in de lift. Jaarlijks slagen er meer dan 250 mbo’ers voor dit keuzevak . ,,Troch de diskusje oer de frisistyk stiet it Frysk ûnderwiis hieltyd yn in negatyf ljocht, wylst der sokke moaie dingen barre.”

,,In het dorp waar ik vandaan kom, ervaar ik een Friese ons-kent-ons-sfeer”, zegt Ellard Douma (23). Hij komt uit Ternaard, maar is van huis uit niet Friestalig. Juist daarom koos hij voor zijn mbo-opleiding sociaal werk bij het Friesland College voor het Fries als keuzevak. Om dichter bij die ‘ons-cultuur’ te komen, maar ook omdat hij vindt dat het beheersen van de taal echt iets toevoegt.

In 1982 vertrokken 40 Vietnamezen op weg naar een beter leven

Het is een vroege ochtend in mei 1982 als veertig Vietnamezen aan de kust van de stad Cam Ranh muisstil op een bootje stappen om te vluchten voor de communistische onderdrukking in hun land.

Ze weten niet of ze zullen sterven van de honger of zullen omslaan en verdrinken. Ze weten niet waarheen ze zullen varen. Ze weten maar één ding: ze moeten weg. Nu wonen ze gelukkig en tevreden in Drachten. ,,Toen we de zee op gingen, ben ik in de onderste ruimte van de boot gaan liggen. Ik was zeeziek en helemaal kapot van de hele nacht waken, volgen, opletten en regelen.”

Verder in het nieuws

* Twee schapen bij Ferwert zijn begin oktober niet het slachtoffer geworden van een hond of een wolf maar van een goudjakhals .

* Oproep: wie weet wie de ‘ blauwe engel ’ van Elfstedenrijder John de Langen uit Venray is?

* Waarschuwing KNMI: Code oranje vanaf einde middag in heel Nederland wegens ‘ verraderlijke gladheid ’.

Tip van de redactie

* Over smaak valt niet te twisten. Behalve je keuzelijst voor de Top 2000. Wat zegt muzieksmaak over ons?

* LC Commentaar | Als iemand onze oudjaarstraditie zou bedenken zou die voor gek verklaard worden , het is obsceen.

* Het nieuwe wapen van president Vladimir Poetin? Viktor Bout, ‘koopman van de dood’, is na 14 jaar terug in Moskou .

Nieuws

menu