Sint en clownspieten vermaken azc'ers

Zo'n 75 asielzoekerskinderen kregen dinsdag in Burgum hoog bezoek: Sinterklaas kwam even buurten tijdens een theatervoorstelling.

Met witte clownspieten in zijn gevolg speelde Sinterklaas gisteren vrolijk toneel bij de jeugd van het Burgumer asielzoekerscentrum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Met witte clownspieten in zijn gevolg speelde Sinterklaas gisteren vrolijk toneel bij de jeugd van het Burgumer asielzoekerscentrum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Als de goedheiligman met twee witte clownspieten in zijn kielzog de ruimte betreedt, beginnen de kinderen sinterklaasliedjes te zingen. In accentloos Nederlands brengen ze Sinterklaas Kapoentje  en Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht  ten gehore. Adrijan Rakić, producent van het toneelstuk, staat er trots naar te kijken.

Zijn theatergroep, Stichting Wolkentheater, verzorgt al twintig jaar dit soort voorstellingen. De acteurs die sint en zijn pieten binnenhalen in Burgum, deden dat gisteravond nog eens dunnetjes over in Drachten. Daar konden de kinderen van het asielzoekerscentrum Sinterklaas ook feestelijk verwelkomen.

Poppen

Het is niet de laatste keer dit jaar dat Sint Nicolaas naar Burgum komt. ,,Wij delen geen cadeautjes uit, dat gebeurt op de dag zelf. Dan organiseren de azc’s een sinterklaasfeest’’, zegt Rakić. Hij kwam jaren geleden op het idee om een sinterklaasvoorstelling voor deze doelgroep te maken.

 ,,Ik maakte een voorstelling met poppen in de zomer, en ik had een pop van Sinterklaas. Kinderen begonnen spontaan liedjes te zingen toen ze die pop zagen. Daar moest ik wat mee doen.’’

Pietenpark

Dit is de derde editie van het Sinterklaasspel waarbij de huidskleur van zijn knechten niet meer zwart is. De hulpjes van de sint hebben een rode clownsneus, maar dragen wel het bekende pietenpak: De grote kraag en hoed met veer. ,,Wij hebben gekozen voor witte clownspieten. Het maakt kinderen niet uit hoe ze eruit zien, het gaat om de vreugde rondom het feest. Bovendien is het nooit goed: met zwarte pieten discrimineer je, en met witte pieten doe je afbreuk aan de Nederlandse cultuur’’, zegt Rakić.

Voor de kinderen in Burgum maakt de kleur van de pieten niks uit. Sterker nog: zij verwelkomen volgens Rakić op 5 december een Sinterklaas uit Afghanistan. Maar dat blijft nog even een verrassing voor ze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland