Sint Anne: overlast azc’ers voorbij

De overlast en winkeldiefstallen door een groep van zo’n dertig jonge asielzoekers in Sint Annaparochie is voor het grootste deel opgelost.

Dit zegt burgemeester Gerrit Krol van het Bildt. Drie weken geleden trok Krol (CDA) bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de bel over de groep jeugdige Noord-Afrikanen, die verantwoordelijk zouden zijn voor tal van winkeldiefstallen in het centrum van het dorp.

,,Het is goed opgelost door extra toezicht hiernaartoe te sturen”, zegt Krol. ,,Sindsdien is het probleem vrijwel voorbij. Al zal het ook helpen dat een deel van de overlastgevende groep weer is doorgereisd.” Meerdere jongeren kregen een winkelverbod opgelegd. Vooral AH Wassenaar, de grootste winkel in het dorp, had te kampen met de groep.

Krol hield de brief die hij aan het ministerie en het COA schreef bewust onder de pet. ,,Niet om iets onder het tapijt te schuiven, maar het draagvlak voor het azc is in het dorp hartstikke groot. Ik wil dat graag zou houden.” Nu de oproep heeft gewerkt, wil hij een en ander wel bevestigen. ,,Groningen staat niet alleen op dit punt”, zegt Krol. In Groningen is sinds enige tijd een groep jonge asielzoekers uit Noord-Afrika actief met zakkenrollerij en winkeldiefstallen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland