Skûtsje Langweer wint spektakelstuk op IJsselmeer, pakt Sneek met finish in zicht | Lees het liveblog hier terug

Langweer en Sneek in een pittige strijd. FOTO LC

Harmen Brouwer heeft met een sterk staaltje zeilen de silerij op het IJsselmeer gewonnen. Zijn Langweerder skûtsje zeilde de hele wedstrijd achter koploper Sneek, maar pakte de Pan bij de laatste bovenwindse ton.

Sneek en Langweer maakten er de hele wedstrijd bij Stavoren een een-tweetje van. Iedere ton rondden ze als eerste en tweede. De twee lagen mijlenver voor op de rest van de vloot en haalden de achterhoede bijna in.

Sneek leek Langweer voor te blijven, maar bij de laatste bovenwindse ton pakte schipper Harmen Brouwer generatiegenoot Jappie Visser. De twee lagen tegen elkaar aan, Langweer had voorrang, Sneek kon even niets. Langweer pakte de snelheid als eerste op, en liet Sneek achter zich.

Stuivertje wisselen

Daarachter was het stuivertje wisselen. Lemmer lag derde, Akkrum lag derde, Leeuwarden lag derde. En dat was voor Lemmer en Akkrum vrij knap. Lemmer startte langzaam en moest, net als al vaker dit kampioenschap, aanvallen. Dat lijkt schipper Albert Visser als de beste te kunnen - hij zeilde zo weer mee in de voorhoede. Leeuwarden werd uiteindelijk derde.

Akkrum miste bij de start de startlijn en moest al voor het schot draaien. Ook schipper Pieter Meeter, in 2019 de vorige winnaar op het IJsselmeer, haalde de vloot snel weer bij.

Opnieuw starten

Joure moest ook opnieuw starten, nadat het de boei raakte. De Oeral Thús zeilde sowieso een wedstrijd om snel te vergeten. Bij het ronden van de bovenwindse ton moest Joure voorrang geven aan Woudsend, maar schipper Rinus de Jong drukte het skûtsje voorlangs. Woudsend kon niet meer uitwijken en botste op Joure. Bij Joure ging een bemanningslid over boord, maar hij kon snel weer teruggebracht worden. Voor zover bekend raakte hij niet gewond.

Grou had geen beste start en meldde zich halverwege de vloot bij de eerste bovenwindse ton. Schipper Douwe Visser won al drie wedstrijd dit kampioenschap, maar moest nu in de achtervolging op klassementsleider Lemmer.

Nieuws

menu