Sietze Schukking stapt uit D66-fractie en neemt zijn zetel mee

Opnieuw problemen in de D66-fractie in provinciale staten. Sietze Schukking uit Jirnsum stapt uit de fractie en gaat door als zelfstandig statenlid.

Schukking zegt dat hij door zijn fractievoorzitter Margreet Mulder (Heerenveen) belemmerd wordt in zijn politieke werk: ,,Sûnder tastimming mei ik net mei oare steateleden prate. Dan kin ik net funksjoneare.’’

,,Betreurenswaardig’’

Mulder zei kort na twaalf uur vandaag dat zij nog niet is ingelicht. ,,Daarom ga ik nu niets zeggen. Ik wil me er eerst in verdiepen.’’ De fractie vindt dat hij te solistisch opereert.

Rond half vier kwam de fractie met deze reactie: ,,De D66 fractie heeft op donderdag 12 juli 2018 uit de media vernomen dat Sietze Schukking uit de fractie stapt en zijn zetel meeneemt. Fractievoorzitter Margreet Mulder geeft aan het zeer te betreuren dat Schukking uit de fractie stapt. Dat hij een D66 zetel meeneemt is betreurenswaardig en niet zoals je van een D66-er mag verwachten.’’

Afgelopen voorjaar stelde Schukking zich nog kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor zijn partij bij de provinciale verkiezingen in maart volgend jaar. Een meerderheid van de leden koos voor zijn enige concurrent, Romke de Jong uit Gorredijk.

Eerder conflict

Schukking zit sinds november 2017 in de staten, na enkele jaren lidmaatschap van het regiobestuur van zijn partij. Hij is de opvolger van Mark de Roo uit Franeker. De Roo verliet vorig najaar de politiek nadat hij eerder in 2017 in een fors conflict met zijn twee fractiegenoten was beland. Zij pakten hem onverwacht het fractievoorzitterschap af. Mulder nam het stokje over.

De D66’er uit Jirnsum zegt dat hij in de lijn van zijn partij en het verkiezingsprogramma van 2015 zal blijven handelen. ,,Ik haw gjin konflikt mei D66, mar bin yn praktysk opsicht yn in ûnwurkbere sitewaasje telâne kommen.’’

Onverenigbaar met partijlidmaatschap

Volgens Magda Berndsen, voorzitter van het regiobestuur van de partij, kan iemand die uit een D66-fractie stapt en onder eigen naam verder gaat als volksvertegenwoordiger, geen partijlid blijven. ,,Dat is onverenigbaar met het lidmaatschap.’’

Maar dat betekent niet dat Schukking geroyeerd wordt. ,,Het is geen strafmaatregel.’’

Als fractielid liep Schukking volgens haar voor de troepen uit. Ook was er ,,onvoldoende communicatie’’.

Actief voor veenweidegebied

Samen met nog vijf oppositiepartijen in provinciale staten lanceerde D66 eerder dit jaar een ingrijpend plan voor het Friese veenweidegebied. Het waterpeil zou daar overal omhoog moeten om landbouw en natuur meer met elkaar in evenwicht te brengen.

Schukking is in maart uit dat samenwerkingsverband gezet nadat hij op de opiniepagina van de Leeuwarder Courant had gepubliceerd over de mogelijke kosten van dat plan: 1,6 miljard euro. Hij neemt het fractievoorzitter Mulder kwalijk dat zij het toen niet voor hem opnam, maar aangaf dat D66 een vervanger zou sturen.

Nieuws

menu