Sietske Poepjes sms’t wel, maar krijgt geen reactie uit Malta

Bloemen en kaarsen bij het monument voor de vermoorde journaliste Daphna Caruana Galizia in Valletta. FOTO AFP

Op Koningsdag zei Owen Bonnici, cultuurminister van Malta, dat hij naar Friesland zou komen. Anderhalve maand later is het ,,akelich stil’’.

Het lukt gedeputeerde Sietske Poepjes maar niet om opnieuw contact met hem te leggen, zo liet zij woensdag aan provinciale staten weten.

‘Hi Owen, how is life?’

Dinsdag nog verzond ze weer een sms om hem te laten weten dat de ontevredenheid in Friesland groeit: ,,Hi Owen, how is life? I hope things are great. Hate to bother you, but I wanted you to know that things are heating up here in Friesland.’’

Tussen Friesland en Malta is onmin ontstaan nadat de voorzitter van de raad van bestuur van Valetta2018, Jason Micallef, zich laatdunkend had uitgelaten over de vorig jaar vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia . Friesland wil dat de minister zijn aanbod nakomt om publiek tekst en uitleg te geven.

Op alle mogelijke manieren

Poepjes zegt dat ze op alle mogelijke manieren geprobeerd heeft om Bonnici weer te bereiken, ,,behalve per postdo’’. Maar aan de andere kant blijft het volgens haar ,,akelich stil’’. Ze reageerde hiermee op vragen van D66-statenlid Margreet Mulder, die zich afvroeg in hoeverre de gedeputeerde zich hier sterk voor maakt.

Doorgaan met berichten sturen zal vruchteloos blijven, verwacht VVD-statenlid Avine Fokkens. Bonnici is een minister en Poepjes slechts een regionale bestuurder; Fokkens vindt daarom dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de kwestie moet afhandelen. Friesland heeft contact met het ministerie, zei Poepjes.

Nieuws

Meest gelezen