Sietse Fritsma (PVV) geridderd bij afscheid uit Den Haag

Sietse Fritsma neemt afscheid van collega Dion Graus. FOTO LC

Sietse Fritsma, PVV-Tweede Kamerlid van het eerste uur, is donderdagmiddag bij zijn vertrek uit Den Haag onderscheiden tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Hij kreeg de versierselen opgespeld door Kamervoorzitter Khadija Arib.

Oud-Franeker Fritsma behoorde tot de eerste lichting Tweede Kamerleden van de PVV. Hij heeft dertien jaar lang in Den Haag gewerkt en vindt het nu tijd voor iets anders. ,,Een beetje metaalmoeheid is er wel ingeslopen’’, zei hij.

Arib noemde hem een man met een nuchtere Friese inslag. Fritsma (47) is de zoon van een palingvisser uit Franeker. Hij stapte in 2006 in de nationale politiek na een werkzame periode bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst IND.

Fritsma was in de Tweede Kamer al die tijd woordvoerder asielzaken. Hij diende in totaal 322 moties (mede) in. Bijna altijd gingen ze over hetzelfde: een asielstop of de grenzen sluiten.

De politiek slokte hem op. In zijn spaarzame vrije tijd had Fritsma een belangrijke liefhebberij, wist Arib. ,,Een biertje in de hand, bitterballen erbij en voetbal kijken. ADO Den Haag of SC Heerenveen.’’

Fritsma, die tegenwoordig woont in Scheveningen, begint een eigen bedrijf.

Nieuws

menu