Siegerswoude komt 0,4 graden tekort voor een hitterecord

Het strand van Ameland. FOTO JAN SPOELSTRA

Landelijk werden dinsdag hitterecords gebroken, in Friesland was daarvan geen sprake. Siegerswoude kwam 0,4 graden tekort.

Zo warm als dinsdag is het in ons land in september nog niet eerder geweest. In het Brabantse Gilze Rijen werd een hoogste temperatuur van 35,1 graden gemeten. Het oude record stond op naam van Buchten (Limburg), waar op 5 september 1949 een maximum van 34,8 graden werd waargenomen.

Bij het hoofdstation van het KNMI in De Bilt werd 31,4 graden gemeten. Een tropische dag was daar nog nooit zo laat in het seizoen voorgekomen. Vier jaar geleden viel de laatste tropische dag op 14 september.

De recordregen ging aan Friesland echter voorbij, al werd het in het oosten van de provincie wel tropisch warm. Siegerswoude noteerde 30,4 graden, maar in 2016 werd daar op de 13de een hogere waarde gemeten (30,8). In 1947 steeg het kwik in de Zuidoosthoek zelfs op 16 september nog tot boven de 30 graden, alleen was er daar geen weerstation om dat vast te leggen. De 31,5 graden die toen in het Drentse Eelde werd gemeten zegt echter genoeg.

Het Friese septemberrecord bleef staan op 31,9 graden te Hallum op 5 september 1949. Leeuwarden kwam dinsdag tot 29,9 en ook op de eilanden was het volop zomers met 27 graden op Vlieland en 28 op Terschelling.

De hitte kwam tot stand onder een zuid(oost)elijke stroming aan de westflank van een continentaal hogedrukgebied. Nu dat systeem naar het oosten wegtrekt, zal een ander hogedrukgebied noordelijk van Schotland de regie overnemen. Dat betekent afkoeling naar normale temperaturen (18 tot 20 graden).

Nieuws

menu