Sense of Place, wat is dat eigenlijk?

Dijk van een wijf, kunstwerk van 80 meter van Nienke Brokke dat komt in de dijk bij Holwerd.

Sense of Place is door de provincie Fryslân uit het slop getrokken. Maar, Sense of Place, wat is dat eigenlijk? Vier vragen.

Wat is Sense of Place?

Sense of Place is een verzameling projecten langs de kunst, die een mengvorm zijn van kunst en landschapsbeheer. Het project, met Joop Mulder als centrale figuur, is bedacht voor Culturele Hoofdstadjaar 2018, maar dat jaar was er weinig van te zien. Wel kwam een van de twee beelden van Jan Ketelaar, de ‘dikke dame’, nog net voor het jaar om was op de dijk bij Holwerd.

Waarom duurt het zo lang?

Mulder - bekend van het Oerolfestival - en zijn mensen hebben onderschat, hoeveel overleg met instanties ervoor nodig is, en de tijd die het aanvragen van vergunningen om iets op een dijk te plaatsen kost. De stichting heeft aangegeven, dat ze de kennis en het geld niet hebben om het project verder door te zetten.

Wat gaat er nu veranderen?

De provincie neemt de regie van het project over. Met andere woorden: die gaat nu zulke zaken regelen. Bovendien komt er extra geld, 278.000 voor het uitvoeren van een aantal projecten die al vrij zeker lijken, en nog eens 100.000 voor het voorbereiden van een aantal andere. De stichting blijft er wel bij betrokken: die zorgt voor de artistieke plannen.

Wat zijn het voor projecten?

Dat zijn er een stuk of zeven. En die zijn onder te verdelen in twee categorieën: deelprojecten die worden uitgevoerd en projecten die nog voorbereid worden:

Uitgevoerd worden:

- Wachten op hoog water , twee grote vrouwenbeelden van Jan Ketelaar bij Holwerd,  waarvan er dus al een staat
- Drie streken , van Marc van Vliet, een houten, drijvende pier bij Blije, waarvan het prototype al eens op Oerol te zien was
- Camera Batavia bij Ternaard, een uitkijktoren met spiegels op de dijk ontworpen door Arjen Boerstra

Verder voorbereid worden:

- Dijk van een wijf , een dijk bij Holwerd in de vorm van een liggende vrouw
- Terp fan de takomst , die buitendijks bij Blije moet komen
- Kromme horne , een kromme dijk die bij Wierum het wad inloopt
- Mondriaankwelder , een kwelder die, vanuit de lucht gezien, aan het werk van Mondriaan doet denken

Lees ook: Met heiwerk eindelijk een begin aan Sense of Place

Nieuws

Meest gelezen