Senioren IJlst weigeren te tekenen voor verhuizing

De veertig bewoners van Nij Ylostins zijn niet van plan te tekenen voor een verhuizing. Ze willen bij elkaar blijven in het appartementencomplex in IJlst.

Dat hebben de bewoners woensdag afgesproken na de jaarlijkse bewonersraadvergadering. Er is grote onrust onder de bewoners over de onlangs aangekondigde sloop. ,,Ik ben geboren IJlster, woon 27 jaar in Nij Ylostins. En nou moet ik weg. Naar een andere plaats. Dat doe ik niet”, zegt Geeske Hoomans-Zijlstra (88).

Complex wordt gesloopt

Woningcorporatie Elkien heeft besloten het complex met 55 appartementen vanaf september 2020 te slopen. Er is geen uitzicht op vervangende nieuwbouw, zegt Elkien-woordvoerster Nikkie Smit. De bewoners krijgen een sociaal pakket aangeboden, waaronder een verhuisvergoeding van 6199 euro, een wisselwoning en voorrang op vrijkomende woningen van Elkien. Vervangende huurwoningen voor zorgbehoevende senioren zijn in IJlst niet voorhanden. De bewoners moeten uitwijken naar plaatsen als Sneek, Leeuwarden en Bolsward. 

,,Volgende maand krijgen we huisbezoek, maar we tekenen niet”, zegt Hans Onderwater (81). De bewoners zijn allerminst overtuigd van de argumenten van Elkien dat het in 1972 geopende complex ,,technisch op” is. Minder dan vijf jaar geleden is er nog stevig geïnvesteerd in een nieuw dak en de gemeenschapsruimte. ,,Wêrom wurdt der net keazen foar renovaasje of herstel? Wêrom net earst de helte slope en tagelyk alfêst nij bouwe? Der is safolle ûnwis”, zegt Pieter Andela (91). ,,We willen hier blijven, we hebben het veel te fijn samen’’, zeggen Jan Heidelberg (81) en Sytze Wassenaar (88).

Huisarts Kees de Koning maakt zich zorgen over de bewoners. ,,Ik zie veel van deze mensen op mijn spreekuur en eigenlijk altijd komt dan naar voren dat ze niet weten waar ze aan toe zijn, dat ze er niet van slapen. Wat mij verbaast is dat er veel over deze mensen wordt gesproken, maar weinig met ze.’’ 

Catrina van der Werf (85) stelt dat de bewoners door een verhuizing naar een andere plaats teruggeworpen worden op zichzelf. ,,Hier hebben we onze mantelzorgers en hier hebben we elkaar.’’ Eelkje de Vries-Wijnia (86) vat geëmotioneerd de gevoelens van de vijftien aanwezige bewoners samen: ,,Dit soe ús einstasjon wêze.” 

Tegenstrijdige berichten

Over Nij Ylostins gingen de laatste jaren tegenstrijdige berichten rond. Het was bekend dat het complex mogelijk gesloopt zou worden. ,,Maar tegen ons is gezegd dat we hier wel veertig jaar konden blijven”, bezweert Esther de Meijer van het sociaal platform, dat sinds vijf jaar ruimtes in het complex huurt. 

Brandveiligheidseisen van de gemeente Súdwest-Fryslân hebben Elkien doen besluiten te slopen, zonder dat er al zicht is op nieuwbouw, laat woordvoerder Smit weten. Dat laatste hangt weer samen met het uitblijven van een gemeentelijk besluit over herbestemming van het oude gemeentehuis in IJlst. ,,Kosten van renovatie wegen al niet op tegen sloop en nieuwbouw. Als we binnen twee jaar slopen, hoeven we van de gemeente niet meer te investeren in alle brandveiligheidseisen.” 

De bewoners, die zelfstandig wonen in het complex, honen het schermen met brandveiligheid weg. ,,Er hangen overal brandalarmen, dat was vroeger niet zo’’, bromt Hoomans-Zijlstra. Smit: ,,De bewoners krijgen inzage in de documenten om die twijfel weg te nemen. Daar zijn we mee bezig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video