Schooluitje eindigt in drama na treinbotsing Harlingen: twee doden

FOTO ANTON KAPPERS

Bij een botsing tussen een trein en een auto bij de onbewaakte spoorwegovergang op de Oude Trekweg in Harlingen zijn maandagmiddag twee doden gevallen. Een volwassene en een kind zijn om het leven gekomen.

Het gaat om een auto met daarin enkele schoolkinderen van de Prins Johan Frisoschool uit Harlingen. Ruim twintig kinderen waren op een schooluitje bij boer Hendrik Sijtsma. Ze gingen daar lammeren kijken en kregen nog wat drinken en lekkers in de schuur van Sijtsma. De bestuurder zou een vader met enkele kinderen zijn.

De brandweer gaat de auto vastzetten, zodat de trein naar achteren kan. De slachtoffers worden daarna uit het wrak gehaald. Er zijn geen andere inzittenden meer aangetroffen, meldt de politie.

Maandagmiddag was er een persconferentie op het stadhuis van Harlingen . Onder meer de politie en spoorbeheerder ProRail hebben daar een toelichting geven.

Er is geen treinverkeer mogelijk tussen Dronryp en station Harlingen Haven. Arriva heeft bussen ingezet. De vertraging is meer dan een uur.

 

Er waren veel hulpdiensten aanwezig. De politie heeft een getuige meegenomen voor verhoor. De boer en boerin die naast de overgang wonen, worden gehoord.

De politiehelikopter werd gevraagd op te stijgen om vanuit de lucht foto's te maken van het ongeval.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er een botsing plaatsvindt op de overgang. Op woensdag 8 februari raakte een persoon gewond bij een botsing. De overgang is particulier en onbewaakt . Dat wil zeggen: er zijn geen slagbomen. De overweg heeft rode lampen die knipperen wanneer er een trein aan komt rijden. ProRail wilde de spoorwegovergang bij Harlingen opheffen . ProRail was hierover in gesprek met de eigenaar van de grond waarop de onbewaakte overgang ligt.

Nieuws

menu