School in actie tegen uitzetting ‘modelleerling’ Yaroslava (15)

Het Zaailand was zaterdagmiddag leslokaal en demonstratieplein tegelijk. Gymnasium Beyers Naudé zet alles op alles op de dreigende uitzetting te voorkomen van modelleerling en ‘schoolvoorbeeld van integratie’ Yaroslava Tymts.

Yaroslava (rechts) krijgt steun van medeleerlingen van christelijk gymnasium Beyers Naudé, die zaterdagmiddag op het Zaailand in Leeuwarden met leerkrachten en ander personeel van de school strijden tegen de dreigende uitzetting naar Oekraïne.

Yaroslava (rechts) krijgt steun van medeleerlingen van christelijk gymnasium Beyers Naudé, die zaterdagmiddag op het Zaailand in Leeuwarden met leerkrachten en ander personeel van de school strijden tegen de dreigende uitzetting naar Oekraïne.

Docenten en leerlingen, voor zover nog niet op vakantie, waren opgetrommeld om bij het langslopende publiek aandacht te vragen voor de kwestie die de school bij de keel grijpt. Onbegrijpelijk dat een leerling als Yaroslava (15) met uitzetting wordt bedreigd, vindt rector Dirk Jan Dekker.

Maar de dreiging is sinds afgelopen maandag reëel, want toen werd duidelijk dat de rechter in de slepende procedure geen reden ziet de afwijzing van het asielverzoek te herzien. ,,Daarom doen we dit nu, want in principe kan het gezin ieder moment Nederland worden uitgezet. Wachten tot na de vakantie kan niet’’, aldus Dekker.

Hier geworteld

Yaroslava vluchtte ongeveer zes jaar geleden uit Oekraïne, met haar ouders en broertje. De familie, afkomstig van de Krim, zegt dat ze na de annexatie van het gebied door Rusland hun huis, onderneming en identiteitspapieren zijn kwijtgeraakt. De Immigratie- en Naturalisatie Dienst vindt dat het gezin, inmiddels een zusje rijker, terug kan omdat Oekraïne geldt als veilig land.

Dekker: ,,Dit is een bijzonder verhaal, daarom hoop ik dat het gezin uiteindelijk op humanitaire gronden toch een verblijfsvergunning krijgt. Yaroslava is een schoolvoorbeeld van integratie, op school, in de politiek en de maatschappij. Zij is een leerling die op school heel geliefd is, zit in de leerlingenraad en is hoofdredacteur van de schoolkrant. Ze is hier geworteld, zet zich in voor de jongeren van de ChristenUnie en helpt mensen in gemeente De Waadhoeke die eenzaam zijn. Wij staan vierkant achter onze leerlingen en komen daarom nu voor haar op.’’

Ontzettend dankbaar

Met onder andere een petitie - yaroslavamoetblijven.petities.nl – hoopt de school druk op te voeren. De teller was zaterdagmiddag bijna 3200 maal ondertekend.

De manifestatie op het plein doet Yaroslava goed. ,,Ik ben ontzettend dankbaar voor alle steun. Wat er gaat gebeuren weet ik niet, maar ik hoop dat ik na de vakantie gewoon naar de vierde klas op het Beyers Naudé kan gaan.’’

Wat zegt de rechter?

De zaak tegen de staat was aangespannen omdat het gezin niet terug wil naar het geboorteland Oekraïne. Daar vreest de vader onder meer voor vervolging, omdat hij vanwege zijn geloof geweigerd zou hebben om deel te nemen aan de nog altijd lopende oorlog in Oost-Oekraïne.

De rechter plaatst grote vraagtekens bij deze lezing. Ten eerste omdat de Oekraïense wet uitzondering maakt voor dienstweigering op religieuze grond. Ten tweede omdat personen afkomstig uit de Krim doorgaans niet zouden worden opgeroepen.

Ook het feit dat de drie kinderen inmiddels in Nederland geworteld zijn, is voor de rechtbank onvoldoende reden voor een verblijfsvergunning. De kinderen zouden jong genoeg zijn om te kunnen aarden in Oekraïne, waar ze het grootste deel van hun leven hebben doorgebracht.

Volgens het rechtbankverslag behoren de gezinsleden tot de Pinkstergemeente. Nadat Rusland in 2014 de facto de Krim overnam, zouden ze hiermee in de problemen zijn gekomen. ‘Kozakken’ zouden hen hebben mishandeld. Daarna waren ze hun huis, spullen en documenten kwijt.

Datzelfde jaar is het gezin gevlucht naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daar werden ze naar eigen zeggen op de hielen gezeten door een medewerker van de Oekraïense geheime dienst. Die zou hen hebben uitgemaakt voor verraders en spionnen van het Kremlin.

Via een vrachtwagen met illegale sigaretten is het gezin uiteindelijk aangekomen in België en later Nederland. Daar verblijven ze sinds februari 2016 in afwachting op een verblijfsvergunning. Die lijkt er dus niet te komen. Nederland vindt dat Oekraïne een veilig land is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Onderwijs
Instagram