Scholieren massaal op de e-bike: 'Ik ben nu lekker snel op school'

Suzanna (11).

Bij een e-bike wordt al snel aan ouderen gedacht, maar ook veel jongeren maken er gretig gebruik van. Bijvoorbeeld Tamara uit Ferwert ,,Je kan er lekker hard mee trappen.”

De laatste jaren zit de verkoop van de e-bike landelijk in de lift. In 2018 werden er al meer elektrische fietsen verkocht dan gewone fietsen. Ook jongeren maken veelvuldig gebruik van de elektrische fiets, zo blijkt uit de cijfers.

Onderzoek van Stichting TeamAlert wijst uit dat één op de drie jongeren gebruikmaakt van de e-bike. Niettemin heeft de elektrische fiets in Nederland het imago dat het een vervoersmiddel is voor oudere mensen. Het onderzoek van TeamAlert toont aan dat jongeren verdeeld tegen dat beeld aankijken: 38,8 procent van de 549 ondervraagden vindt inderdaad dat een e-bike voor ouderen is, drie op de tien jongeren erkennen dat ze zich schamen, wanneer zij gebruikmaken van een e-bike.

Toch is de meerderheid van de ondervraagde jongeren positief over de bijzondere tweewieler. Zij vinden de elektrische fiets vooral handig, leuk en veilig. Een kijkje in de Leeuwarder binnenstad leert dat de elektrische fiets ook hier ruim aanwezig is. Vooral scholieren, die ver van Leeuwarden afwonen, maken er gebruik van. De reden: het fietst sneller en het is minder vermoeiend.

‘Lekker snel op school’

Aron (11) zit op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé. Hij moet elke dag 16 kilometer van en naar Burgum fietsen om op school te komen: ,,Ik vind de e-bike erg handig, want ik ben nu lekker snel op school.” Aron dacht eerst wel dat de elektrische fiets uitsluitend voor ouderen was bedoeld. Daarom schaamde hij zich toch wel een beetje toen hij de fiets kreeg: ,,Toen ik in het begin langs mensen fietste, zette ik hem uit en deed ik net alsof ik normaal aan het fietsen was, maar ik ben nu wel bijgedraaid, want tegenwoordig zie ik heel veel mensen met zo’n ding.”

‘De bus is veel duurder’

Tamara (13) moet nog een stukje verder met de fiets. Zij fietst elke dag vanuit Ferwert naar het Nordwin College, vmbo, maar dat is nu geen enkel probleem. ,, Ik kan nu lekker makkelijk trappen en de bus is veel duurder, dus dit is makkelijker.” Tamara ziet in het straatbeeld dat steeds meer kinderen gebruik maken van een elektrische fiets. Daardoor vindt ze het niet raar en kent ze ook geen schaamte als ze op de fiets stapt.

‘Wat moeten die mensen van mij denken?’

Suzanna (11) woont ook in Burgum. Zij gebruikt de e-bike puur en alleen voor het fietsen naar het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé. Zelf zette Suzanna in het begin haar vraagtekens bij de e-bike: ,,Ik dacht soms wel: ‘wat moeten die mensen nou niet van mij denken?’ Ik dacht eerst dat ik nog te jong was voor zo'n fiets, maar eigenlijk valt dat wel mee.” Suzanna is ook een keer op een gewone fiets richting Leeuwarden geweest. Dat vond ze toen erg zwaar. Mede door de tegenwind ,,Met een elektrische fiets heb ik helemaal geen last van de tegenwind.”

Nieuws

menu