Ontdekking: schilderij van Piet Hein in Rijksmuseum blijkt niet van de legendarische zeeheld, maar van een Friese kapitein

Een schilderij in het Rijksmuseum waarvan werd aangenomen dat het de legendarische zeeheld Piet Hein betrof, blijkt in werkelijkheid een portret van de Friese kapitein Jan Gerckes Hoptilla.

Directeur Geert Pruiksma van Museum Nienoord met het schilderij van de Friese kapitein, die voor Piet Hein werd aangezien.

Directeur Geert Pruiksma van Museum Nienoord met het schilderij van de Friese kapitein, die voor Piet Hein werd aangezien. Foto: Peter Wassing

Dit blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Militair Museum dat meewerkte aan onderzoek voor de tentoonstelling Portretten van het Fries Regiment die in Museum Nienoord plaatsvond. Sinds de 19e eeuw hangen acht officiersportretten, die in de jaren dertig van de zeventiende eeuw werden gemaakt, in Nienoord. ,,Een of twee vochten tijdens het Groningens Ontzet tegen Bommen Berend’’, vertelt directeur Geert Pruiksma van Museum Nienoord.