Schapenhouders willen wolf weren met hek op Friese grens

FOTO: Patrick Pleul

Vijf Friese veehouders willen een hek neerzetten langs de gehele provinciegrens van Friesland. Ze willen voorkomen dat zich hier wolven vestigen.

Lees ook | Statenfractie FNP over wolvenhek: ‘Zo maken we van Friesland een dierentuin’

De boeren vinden dat het onmogelijk is om nog schapen en ander vee te houden in een regio waar wolven verblijven. Ze hopen met het hek te voorkomen dat de dieren de provinciegrens oversteken. Jehan Bouma uit Aldeboarn, voorzitter van de Stichting Wolvenhek Fryslân, presenteert het plan donderdagmiddag met enkele collega-boeren in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

In Friesland wordt sinds enkele jaren zo nu en dan een wolf gesignaleerd. Vorig jaar zwierf een jonge wolf ruim zeven maanden in het Drents-Friese grensgebied. In Friesland beet hij 25 schapen dood, bij aanvallen in Appelscha (drie keer), Boornbergum, Donkerbroek en Oldeberkoop. Deze wolf, die ook bij achttien Drentse en één Groninger schapenhouder toesloeg, is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.

Crowdfunding

De boeren hopen met onder meer crowdfunding het geld bijeen te brengen voor een hek langs de grens met Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Dat hek zou dan enkele honderden kilometers lang worden.

Vorig jaar sprak een meerderheid in Provinciale Staten zich nog uit voor het weren van wolven uit Friesland. Gedeputeerde Klaas Fokkinga zei dat dat juridisch onmogelijk is.

In Friesland worden ongeveer 150.000 schapen gehouden, op 1160 verschillende bedrijven. Dat is een zesde van het totaal aantal schapen (900.000) in heel Nederland.

De persconferentie begint donderdagmiddag om 15.00 en is hier te volgen.

Nieuws

menu